19 februarie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Natalitatea, educația și sănătatea, prioritățile lui Traian Băsescu dacă ajunge premier

Natalitatea, educația și sănătatea, prioritățile lui Traian Băsescu

Natalitatea, educația și sănătatea sunt prioritățile fostului președinte, Traian Băsescu. Acesta a identificat cele trei probleme majore cu care se confruntă țara noastră. O dată rezolvate aceste probleme, România are șanse reale de dezvoltare. Iar rezolvarea lor vine tot de la Traian Băsescu, actualul președinte al Partidului Mișcarea Populară.

”România are trei probleme majore care îi pot încetini și dezvoltarea și ajungerea la prosperitate și îi pot tăia șansele la viață civilizată pentru populație. Cele trei probleme de fond sunt natalitatea, educația și sănătatea”, a declarat Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri cu presa locală.

În ceea ce privește natalitatea, fostul președinte spune că rezolvarea acestei probleme este înființarea unui sistem de creșe și grădinițe.

”Suntem pe un curs descendent al natalității, ceea ce înseamnă că în 2050 populația României va fi de 16,5 milioane de locuitori. Ca efect, vom fi în incapacitatea de a ne dezvolta. De aceea, obiectivul nostru este să materializăm o lege, pe care o avem deja depusă în Parlament, prin care se dă prioritate dezvoltării unui sistem de creșe și grădinițe pe lângă primării”, a spus președintele PMP, Traian Băsescu.

Educația, o altă prioritate pentru Traian Băsescu

A doua mare problemă, după natalitate, este educația. Rezolvarea acesteia este, conform lui Traian Băsescu, o schimbare din temelii a legii educației.

”42 la sută din elevii de 15 ani din școlile românești sunt analfabeți funcționali, adică citesc, dar nu înțeleg ce au citit. Acest lucru se întâmplă din cauza sistemului de predare și a curiculei, care au rămas aceleași ca cele de pe vremea când făceam noi liceul. Va trebui să se treacă la o micșorare a volumului de cunoștințe predate. Copiii să aibă ceva mai puține ore, dar să fie antrenați în procesul de predare”, explică Băsescu.

”O altă problemă în sistemul de educație este abandonul școlar. Cifrele furnizate de Institutul Național de Statistică ne arată că 19,1 la sută dintre copii abandonează școala. Cei mai mulți dintre ei provin din familii sărace. Ce-i de făcut? Va trebui să redistribuim banii alocați ajutoarelor sociale către copii. Vrem să alocăm 450 de lei fiecărui copil din familia săracă, dar banii să fie condiționați de prezența la școală”, a declarat președintele PMP.

O nouă lege a sănătății, absolut necesară

”Avem un sistem de sănătate el însuși grav bolnav, organizat din vremea lui Stalin. Un sistem neconcurențial, cu oameni prost plătiți, în care nu bolnavul este în centru. Din această cauză, în România, mor, anual, circa 60.000 de oameni, iar infecțiile nosocomiale ucid masiv. Soluția este noua lege a sănătății, care să transforme spitalele din ceea ce sunt acum, în fundații ale statului. Acest lucru le va da acces la credite de la bănci. Aceeași lege propune concurență între Casele de Sănătate. Și tot în această lege se stabilește statutul cadrului medical”, a explicat Traian Băsescu.

Tot în cadrul întâlnirii cu presa locală, ce a avut loc la Palatul Parlamentului, președintele PMP și-a exprimat dorința de unire a României cu Republica Moldova.