11 decembrie 2023

TR News

Stiri din Teleorman

Accesarea fondurilor europene este un subiect SF pentru mulți edili din Teleorman

Lipsa investiţiilor şi reducerea masivă a locurilor de muncă existene în fostele fabrici din localităţile teleormănene au făcut ca acest judeţ să se înscrie pe primele locuri în clasamentul celor mai sărace judeţe din ţară. Din punct de vedere economic, Teleormanul este unul dintre judeţele care ar intra şi mâine în încetare de plăţi, dacă n-ar fi alocările de la bugetul central. Localităţile care ar putea supravieţui numai din resursele proprii se numără pe degetele de la o singură mână, aşa că sărăcia este endemică în ţinutul Moromeţilor.

S-a ajuns în această situaţie după “marea dezindustrializare” din anii 1990, când toate fabricile economiei socialiste, cu excepţia Koyo şi a Combinatului chimic de la Turnu Măgurele, au devenit “mormane de fier vechi”. Şi, odată cu fabricile, au dispărut şi locurile de muncă.

Nici măcar după intrarea României în Uniunea Europeană județul nu și-a revenit. Deși avem bani de la UE, primarii nu sunt capabili să acceseze fonduri europene pentru a schimba fața localităților pe care le conduc.

eugen pirvulescuPreședintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu a făcut o radiografie a orașelor din județul Teleorman.

”Păcat de potențialul municipiului Turnu Măgurele”

Reporter – Potrivit unei declarații mai vechi, Liviu Dragnea s-a hotărât să intre în politică pentru a schimba fața municipiului Turnu Măgurele, după ce a văzut că localitatea este subdezvoltată. Cum vi se pare acum, a reușit guvernarea PSD să îmbunătățească viața locuitorilor din Turnu Măgurele?

Eugen Pîrvulescu – Constat un dezastru în tot județul. Atunci când ne referim la municipiul Turnu Măgurele – este păcat de potențialul acestui oraș. Cândva în acea zonă funcționa un combinat cu mii de locuri de muncă. Este păcat de portul pe care îl au la fluviul Dunărea și este păcat că în acel potențial de muncă, locuitorii din Turnu Măgurele sunt în șomaj. Zona nu este dezvoltată deloc. În ultimele săptămâni am vizitat orașul, am stat de vorbă cu oamenii și cei mai mulți sunt nemulțumiți de infrastructura din oraș, pentru că este un dezastru tot ceea ce înseamnă blocuri, subsoluri de blocuri, străzi, apă și canalizare. Locurile de muncă lipsesc cu desăvârșire. Primarul pesedist din Turnu Măgurele nu a atras absolut deloc fonduri europene. Noi vorbim astăzi despre o campanie electorală la europarlamentare și imaginați-vă că principalul obiectiv al unei administrații este să atragă fonduri europene. De ce este necesar să atragem foduri europene? Pentru că asta înseamnă o dezvoltare mult mai rapidă, mai sigură și chiar trainică. Din păcate, administrație de la Turnu Măgurele nu a fost capabilă să întocmească proiecte pentru așa ceva. Orașul merită mai mult. În clipa asta sunt câteva firma private de confecții care mai țin economia la nivel de subzistență.

”Primarul Petre Pârvu ar trebui să plece”

Rep – Orașul Zimnicea, cel mai sudic punct al României, are un potențial imens, datorită ieșirii la Dunăre. Credeți că se reflectă acest lucru în viața oamenilor din oraș? Și dacă nu, ce ar trebui făcut?

anunț publicE.P. Faptul că Zimnicea are port la Dunăre nu se reflectă în nici un fel în viața locuitorilor. Nici maritim, nici din punct de vedere al turismului sau al comerțului pe Dunăre. Consider că primarul Petre Pîrvu ar fi trebuit să plece de multă vreme acasă pentru că stă în acea funcție de vreo 20 de ani, iar astăzi se află chiar într-o stare de incompatibilitate. Mergând prin Zimnicea observăm aceeași infrastructură rutieră dinainte de Revoluție. Dacă mergem în Zimnicea observăm că sunt unele zone de case unde se vede clar nepăsarea unui primar puturos. Străzile sunt încă de pământ, neasfaltate în orașul Zimnicea, ceea ce este dezastruos din punctul meu de vedere. Despre industrie nu prea am ce spune pentru că este la pământ, adică inexistentă. La fel ca în cazul municipiului Turnu Măgurele, și în Zimncea vorbim despre zero fonduri europene atrase. Se pare că au nu știu ce centru unde s-au angajat niște oameni de partid. Dar dacă vorbim despre investiții adevărate, dacă vorbim despre încurajarea investitorilor, dacă luăm în calcul că Zimnicea are ieșire la Dunăre, cel mai sudic oraș al țării nu a beneficiat de absolut nimic și asta numai din cauza administrației pesediste.

”Copiii, tinerii nu au absolut nici un viitor în Roșiori”

Rep – Roșiorii de Vede a fost, cândva, o zonă industrială importantă a României, cu fabrici și uzine și fiind unul dintre nodurile feroviare importante ale țării. În opinia dumneavoastră, mai este Roșioriul de acum ca cel de odinioară? De ce?

gara roșioriE.P. – Nodul feroviar de la Roșiori era cândva – ceea ce cunosc eu pentru că eram copil și am locuit în Roșiorii de Vede – triajul de acolo era un punct foarte important pentru transport, pentru mărfuri. Zona indistrială a municipiului Roșiorii de Vede este în paragină. Copiii, tinerii nu au absolut nici un viitor în Roșiori. Nu au absolut nici o zonă de agrement. Și în acest caz vorbim despre zero absorbție de fonduri europene. Toate orașele despre care am vorbit până acum nu au accesat absolut deloc fonduri europene, iar asta se vede. Orașele sunt îmbătrânite, iar tinerii pleacă din orașele noastre.

”Nu consider că prim-ministrul României este din Videle”

Rep – Zona petrolieră a orașului Videle ar fi putut însemna, pentru Teleorman, o mare oportunitate financiară. Ca locuitor al acestui județ, simțiți că este așa? Ce părere aveți despre ce se întâmplă la Videle, orașul care „a dat” prim-ministrul României și ministrul de interne?

E.P. Eu nu consider că prim-ministrul României este din Videle și nici ministrul de interne. Din punctul meu de vedere orașul Videle se compară oarecum cu Zimnicea. O zonă de case, o zonă unde nu s-a dezvoltat absolut nimic. Videle este o comună puțin mai mare. Nici un investitor nu a venit în Videle pentru că ei nu știu ce înseamnă să atragă investitori. Din contră. Au plecat și cei de la Petrom în altă zonă și nu se mai întorc. Mai mult decât atât, și fondurile europene atrase sunt zero. Ceea ce îmi pare mie foarte grav este faptul că primul ministru este de acolo, iar investițiile aduse în județul Teleorman sunt zero. Asta numai din cauza faptului că în ultimii 25 de ani aceste primării au fost conduse de primari PSD.

Rep – Mai există vreo șansă pentru locuitorii județului Teleorman? Și dacă da, care este aceasta?

E. P. – Trebuie schimbată administrația județeană din toate orașele, comunele, acolo unde există primari social-democrați, cu liberali. Obiectiv meu este foarte clar. Am un proiect foarte mare pentru județul Teleorman de a atrage fonduri europene și investitori, inclusiv de a le crea facilități, pentru că este legal, unor investitori care construiesc, care aduc locuri de muncă. Eu voi face acest lucru din postura de președinte al Consiliului Județean Teleorman.

cod mandatar financiar 41190007 – la comanda Partidului Naţional Liberal