23 septembrie 2023

TR News

Stiri din Teleorman

la vot

Ghid de bădărănie – De ce să votez? Toți sunt la fel

Mâine votăm! Tot poporul așteaptă cu nerăbdare să aleagă. Sau să se aleagă ceva și de alegerile astea. Teleormănenii mai mult decât oricare alți locuitori ai țărișoarei noastre dragi. Doar suntem oameni „aleși” în colțul nostru de țară!

Tremurăm deja de emoție și de încordare la gândul că în sfârșit vom primi laptele și mierea îndelung promise. Deja ne-am cumpărat pâinea de 1 leu pe care timp de o lună am servit campanie preSĂRATĂ cu vorbe dulci.

Cu mic, cu mare vom da mâine buzna în secțiile de votare, vom înșfăca ștampila cu nesaț și ne vom pune pecetea pe viitorul patriei.

Ne-au ”răsfățat” vreme de 30 de zile

De aproape o luna suntem răsfățați. Am primit atenție, am primit susținere, asigurări, am avut de toate. Am avut chiar și de muncă. Am strâns în fiecare zi gunoiul din fața ușilor și de sub cutiile poștale. Munți de „vederi” cu chipuri prietenoase de politicieni ne întâmpinau zi de zi când ajungeam acasă obosiți, hămesiți și oropsiți. Parcă altfel aluneca ciorba fierbinte pe gât după ce domnii aceia puternici, drăguți și plini de intenții nobile așezați preș la ușă te împungeau cu degetul pe tine, amărâtul, să îți miști oasele pe 11 decembrie ca să îți fie mai bine.

Ai primit atâta bine în programele electorale încât acum de abia îl mai poți duce. Ți-au strâns mâinile, te-au bătut pe umăr sau te-au pupat… biblic pe obraz. Și a crescut inima în tine de speranță.

Dar eu cu cine votez?

Aproape că ai început să nu mai știi pe cine. Din toate părțile binefăcătorii politici ți-au spus ca să ții minte, zi de zi, pe stradă, internet sau la tv, că doar cu ei va fi „de vis”. Că vei avea spitale. Și de la unii și de la alții. Că vei păși pe drumuri pavate, că vei munci și că te vei scălda în bani. Că vei scăpa de taxe, de impozite, că fiii tăi vor învăța mai bine și vor ajunge „domni”.

Și te-a luat amețeala. Apoi te-ai panicat. Dintr-un teleormănean analfabet, un coate goale, un flămând, te și vedeai un pașă, un avut, un binecuvântat. Și te-ai trezit din vis!

Îți sună bine. Poate chiar prea bine. Dar … pe cine? Sau cu cine? Ai căzut pe gânduri și te-au apucat aducerile aminte. Ai mai auzit asta și cu 4 ani înainte. Le-ai mai dat votul de încredere și altă dată. Și ai rămas cu gust amar după atâtea cuvinte dulci.

Iar asta te-a făcut să-ți pierzi avântul. Și speranța. Și dorința de a lupta. Ai început să arunci „anatema” asupra politicii, cot la cot cu semenii tăi obosiți de atâtea așteptări. Și te-ai decis: îi trimiți la cele sfinte pe toți, îi treci prin Purgatoriu și îi lași în plata Domnului cum te-au lăsat ei pe tine.

Dormi liniștit! Votează alții în locul tău

Ei bine, aici ți-a fost păcatul, române! Ai renunțat când trebuia să mai lupți încă o dată. Vrei să cedezi un drept pentru care ți-au murit în câmp părinții sau bunicii și te ascunzi ca struțul până trece furtuna. Dar dacă nu trece?

Dacă un cap ridicat deasupra furtunii ar ridica și alte capete și ar pune parapeți și stavilă în fața mizeriilor aduse de vânt? Cedează și ai să vezi cum cei care își aruncă lăturile din gălețile electorale primite în precedentele campanii, cei care aprind flacăra conspirațiilor de la chibrituri și brichete dăruite pe la porți îți vor dicta în continuare legea vieții.

Culcă-te pe urechea bună și fii surd la nevoile țării care se lasă înfășată în lanțuri de către creiere spălate și mâini murdare.

Toți sunt la fel sau democrația ne-a prostit?

Dar asta te face bădăranul suprem. Bădăranul care strigă, dar nu se mișcă. Bădăranul care cere, dar nu își oferă șansa de a obține. Un bădăran plin de lehamite care visează schimbarea, dar care nu mai schimbă nimic. Fredonezi ca în ritm de Paraziții :”toți sunt la fel” și cu asta simți că ți-ai făcut datoria. Ți-ai spus cuvântul.

Democrația ne-a prostit. Când nu o aveam o jeleam, o cântam. Odată obținută am făcut-o sul de hârtie din care rupem în fiecare zi bucăți mici în funcție de nevoi. Dă-i omului ce jinduiește și odată ce va primi, va disprețui!

Un vot nu e o pată de tuș. Un vot nu e o hârtie împăturită și aruncată într-o cutie a milei pentru buzunarele lor. Pentru fotoliile lor. Un vot e un drept pătat cu sânge.

Scapă de bădărănia eschivării! Votul tău e strigătul tău. Nu îi lăsa pe alții să-ți astupe gura!