23 septembrie 2023

TR News

Stiri din Teleorman

Violatorii, înscriși într-un registru național

Autorii infracțiunilor sexuale vor şi înscriși într-un registru național. Proiectul aparţine deputatului de Teleorman, Violeta Răduţ. Prin acest proiect se are în vedere păstrarea unei evidenţe a persoanelor fizice sancţionate, condamnate, ori împotriva cărora s-au luat măsuri ce au caracter penal sau administrativ, conform Codului penal, şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual penale.

Evitarea recidivei

„În scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute şi pedepsite de legea penală, precum şi pentru a evita riscul recidivei, se organizează Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor”, prevede un amendament.

Nu se includ minorii

Potrivit unei alte modificări a textului de act normativ, nu se înscriu în Registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres, în cadrul unui proces penal.

Tu ştii cine este vecinul tău?

“Vorbim despre fapte de o cruzime inimaginabilă. Eu una aş vrea să ştiu dacă este în siguranţa copilul meu atunci când iese până la magazine de la colţul blocului şi pe scară nu locuieşte vreun violator”, spune deputatul Violeta Răduţ.

Se modifică şi titlul Legii

Un alt amendament vizează titlul proiectului. Astfel, „Lege privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor” înlocuieşte textul iniţial „Lege privind Registrul automatizat naţional cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor”.