19 octombrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Toate școlile din Teleorman vor funcționa după scenariul 1, toți elevii la școală

Elevii din tot județul se întorc în bănci. Această decizie a fost luată de reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman, după ce rata de infectare cu Sars COV 2 în localitatea Beuca a coborât pentru 3 zile sub pragul de 6 la mie. Potrivit unei informări a Prefecturii Teleorman, ” toate unitățile de învățământ din județul Teleorman vor funcționa conform scenariului 1, care înseamnă participarea zilnică, cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție”.

1,48 la mie. Aceasta este rata de incidență raportată la numărul populației județului Teleorman. Din fericire nu mai avem nici o localitate în care rata incidenței să depășească pragul critic de 6 la mia de locuitori. În aceste condiții s-a luat decizia ca toate unitățile de învățământ din județ să funcționeze conform scenariului 1, adică toți elevii la școală, cu prezență fizică.

În acest moment doar 5 localități, este vorba despre Uda Clocociov, Islaz, Vedea, Beuca și Dobrotești au rata de infectare cu noul coronavirus mai mare de 3 la mia de locuitori.

Măsuri restrictive în localiățile care au depășit 3 la mie

Printre măsurile de protecţie care vor trebui respectate în aceste localităţi se numără obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, precum şi pe o rază de 50 metri în jurul unităţilor de învăţământ.

Se interzic activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună, iar activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora este permisă doar pentru persoanele cazate în cadrul acestora.

Restaurantele şi cafenele aflate în interiorul clădirilor, precum şi terasele pot fi ocupate până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5,00-2,00, iar activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului, în acelaşi interval orar. Clienţii vor trebui să facă dovada vaccinării împotriva COVID sau să prezinte rezultat negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore. Va fi, totodată, permis şi accesul persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, este permisă organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie şi organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie, care vor face dovada vaccinării, a unui test negativ ori care au trecut prin boală.

Se permite organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoane.

De asemenea, este permisă activitatea în săli de sport şi/sau fitness, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp de persoană, şi activitatea în locurile de joacă pentru copii în spaţii închise, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi numai în intervalul orar 5,00-24,00.

15 localiăți au depășit 2 la mie, pritre ele se află și municipiile Alexandria, Turnu Măgurele și Roșiori de Vede

Blejești, Tătărăștii de Jos, Măldăeni, Nanov, Nenciulești, Roșiori de Vede, Videle, Turnu Măgurele, Gălăteni, Cosmești, Plosca, Mârzănești, Balaci, Dracea și Alexandria. Acestea sunt cele 15 localități în care s-a depășit pragul de 2 infectări la mia la locuitori. Din păcate și în aceste localități vor fi instituite restricții. Participarea spectatorilor la competiţiile sportive în spaţiile închise sau deschise este condiționată de vaccinare. La teatru și cinema salile pot fi ocupate maximum 70%, iar masca este obligatorie. Se permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) cu un număr de articipanți de maximum 150 de persoane în exterior sau maximum 100 de persoane în interior, cu respectarea normelor de protecție sanitară.