1 decembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

Teleormănenii țin la tradițiile lor! Locuitorii din Islaz au sărbătorit GOVIA

Locuitorii din Islaz o țin din sărbătoare în sărbătoare. A doua zi de Paște înseamnă pentru aceștia dans și voie bună, într-un cuvânt GOVIA. Aceasta face parte din obiceiurile care marchează ieşirea din iarnă, învierea naturii şi începutul muncilor câmpului. Govia presupune ca tinerii satului să meargă să adune tablouri de la oamenii dornici de a intra în joc, pe care le duc în centrul satului, acolo unde, pe fond muzical specific, răscumpără obiectele cu o sumă de bani sau cu produse tradiționale.

În Islaz obiceiurile și tradițiile locale sunt încă gustate de locuitori și vecini. Islăzenii, și nu numai, s-au strâns în număr mare pentru a urmări suita de dansuri populare, pentru a-și licita tablourile date în ”govie”, dar și pentru a intra în hore.

Debutul sărbătorii a fost marcat de primarul localității, Ionel Geară, cel care a ținut să le ureze La mulţi ani! sărbătoriţilor zilei, dar şi să le mulțumească celor prezenţi pentru faptul că de fiecare dată islăzenii participă cu mare bucurie la evenimentele culturale desfășurate la nivelul comunei.

Obiceiul Goviei datează de câteva secole, când meşteşugul ţesăturilor de interior a luat amploare.  Govia este un obicei care sugerează fala, mândria, etalarea priceperii şi maiestriei cu care femeile îşi decorau interioarele sau îşi realizau veşmintele.

Veșmintele lucrate peste iarnă au fost înlocuite cu tablouri de familie

Flăcăii colindă întreg satul, umplând carele cu lucruri care urmează să fie prezentate în Govie. Femeile dau în Govie lucrurile cele mai frumoase, cusute sau ţesute peste iarnă, obiecte pe care  să le vadă tot satul: batiste, tulpane, marame, mărgele, ii, căpătâie, perne, scoarţe, ştergare.

Când toate „odoarele“ s-au strâns, poate începe petrecerea. Fiecare lucru este  „strigat“, iar proprietarii îl recuperează în urma unor sume simbolice. Petrecerea începe în amiaza zilei, după ce sătenii vin de la biserică. Taraful de lăutari cântă cântece vechi, specifice Goviei, cu versuri de dragoste sau amuzante.

Între strofele cântecelor, feciorii, urcaţi în căruţele decorate, au pregătite odoare în mâini şi, ridicându-le, strigau în cor.

”Al cui e?”

Pe scenă sunt urcați și copii mici, flăcăii invitând, cu aceleași formule, părinții să-i răscumpere.

Tinerii care au murit în anul dinainte sunt pomeniţi la Govie

În  cadrul Goviei, se pomenesc tinerii care au murit de la ultima sărbătoare şi până atunci, împărţindu-se căni cu vin şi bucate pregătite în ţest. Pentru că obiceiul de a ţese şi a coase s-a pierdut demult, astăzi „odoarele“ le constituie tablourile de familie, obiecte mai de preţ, iar în cazul celor dispăruţi, veşminte şi obiecte care le-au aparţinut.