23 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

Sprijin de la stat pentru viitoarele mame mamici

Sprijin de la stat pentru viitoarele mame. Iată care sunt condițiile

Sprijin de la stat pentru viitoarele mame. Ele vor primi hăinuțe și produse de îngrijire pentru bebelușii lor în valoare de 500 de lei. Sprijinul material se acordă, însă, numai dacă mamele îndeplinesc anumite condiții.

Statistici îngrijorătoare privind mortalitatea maternă și infantilă

România înregistrează valori record ale mortalității materne și infantile. O femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, față de media europeană de doar un deces la 8.900 de sarcini. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii și hipertensiune.

În același timp, mortalitatea infantilă din prima zi de viață situează țara noastră pe primul loc la nivel european, media fiind de 9,80%, dublu față de Uniunea Europeană. Tot în România, un copil mai mic de 1 an moare la fiecare 5 ore, iar principala cauză a acestui flagel este prematuritatea. În fiecare an se nasc peste 20.000 de prematuri, rata prematurității ajungând la 9%.

Româncele nu merg la consultații prenatale

Motivul principal al acestor statistici îngrijorătoare este acela că multe femei din România nu-și monitorizează sarcina. Mai precis, doar o gravidă din trei se prezintă la consultațiile prenatale în perioada sarcinii. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic, deși sunt specialiști ce recomandă minimum opt controale ginecologice.

Sprijin de la stat pentru viitoarele mame

Din aceste motive, deputații români au gândit o lege prin care acordă mamelor un sprijin material dacă fac dovada faptului că s-a prezentat la consultațiile prenatale. Sprijinul constă în hăinuțe și produse de îngrijire pentru bebeluși, în valoare de 500 de lei.

”Introducerea acestei măsuri de prevenție stimulează prezentarea precoce la consultul prenatal și monitorizarea corespunzătoare a sarcinii pentru a asigura la timp tratamentul adecvat, ceea ce va duce la reducerea morbidității și mortalității materno-fetale”, explică deputatul de Teleorman, Violeta Răduț, unul din inițiatorii legii privind stimularea prezentării gravidelor la consultațiile prenatale.

Fondurile pentru acordarea sprijinului material se asigură de la bugetul de stat.

Proiectul a fost elaborat după modelul Finlandei, care a introdus acest sprijin material în anul 1938, pentru combaterea mortalității infantile în familiile sărace și apoi l-a generalizat în anul 1949.