20 iunie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Situație paradoxală bursa locurilor de munca

Situație paradoxală: Teleormănenii se plâng că nu au de lucru, dar nici nu vor să-și caute

Situație paradoxală în judeţul nostru. Teleormănenii se plâng că nu au de lucru, dar nici nu vor să-și caute. Șomerii din județ spun că nu găsesc locuri de muncă. În același timp, angajatorii se confruntă cu o penurie de persoane interesate să muncească. Motivele sunt mai multe. În primul rând, salariile oferite de firmele din Teleorman sunt mici, comparativ cu așteptările oamenilor. Apoi, oferta de locuri de muncă disponibile este destul de slabă, astfel încât oamenii care vor să muncească nu au, de cele mai multe ori, de unde alege. Și, nu în ultimul rând, ajutoarele de șomaj sau venitul minim garantat, pe care le primesc cei mai mulți dintre cei fără un loc de muncă, sunt mai mult decât suficiente. Asta, în condițiile în care Teleormanul este județul cu cea mai mare rată a șomajului, la nivel național.

Situație paradoxală. Teleormănenii se plâng că nu au de lucru, dar nici nu vor să-și caute

Situație paradoxală bursa locurilor de muncăOrganizatorii Bursei generale a locurilor de muncă au chemat la evenimentul care a avut loc vineri, peste 400 de șomeri din Alexandria, persoane care și-ar fi putut găsi de lucru. Cei care au răspuns invitației au fost, însă, interesați mai mult de vizarea carnetelor de șomaj, decât de oferta firmelor prezente. Și asta pentru că, spun șomerii alexăndreni, locurile de muncă din județ sunt prea puține sau nu corespund calificării lor. În plus, nici salariile oferite de angajatori nu par să-i motiveze pe oameni să-și caute un serviciu. Dacă cele mai multe firme oferă remunerații de aproximativ 1.500 de lei, teleormănenii spun că ar avea nevoie de cel puțin 2.000-2.500 de lei pe lună pentru a trăi decent. Cei mai mulți, în special tinerii, preferă să încaseze indemnizația de șomaj, în cuantum de doar câteva sute de lei, în așteptarea unei oportunități de lucru în străinătate.

Situație paradoxală. Angajatorii se plâng că nu găsesc forţă de muncă

De cealaltă parte, 30 de angajatori din Alexandria au fost, vineri, prezenți la Bursa locurilor de muncă. Ei au pus la dispoziția celor interesați în jur de 300 de posturi. Cu toate acestea, însă, nu mică le-a fost mirarea să constate că puține persoane s-au arătat interesate de ofertele lor de muncă.

Pe primul loc din ţară după rata şomajului

Județul Teleorman înregistra, la sfârșitul lunii februarie 2018, aproape 14.500 de persoane fără un loc de muncă, ceea ce înseamnă o rată a șomajului de 9,72 la sută. Aceste cifre situează județul pe primul loc, la nivel național, în  ceea ce privește șomajul.