sfantul dumitru

Sfântul Dimitrie Izvorătorul de Mir – Tradiții și superstiții

Calendarul ortodox îl sărbătorește în data de 26 octombrie pe Sfântul Dimitrie. Tămăduitor și mare făcător de minuni, Sfântul Dimitrie s-a născut la Tesalonic într-o familie înstărită, în timpul domniei împăraților Dioclețian și Maximian.

Fiu al prefectului, el a fost botezat în taină din cauza opresiunilor din acea vreme împotriva creștinilor. Mai târziu, acesta ajunge să fie numit guvernator al Tesalonicului, însă faptul că nu și-a ascuns credința creștină a atras asupra sa mânia împăratului care va da ordin să fie întemnițat, iar apoi ucis. Chiar și după moarte, Sfântul Dimitrie a continuat să aline suferințele celor care se rugau pentru ajutor.

Tradiții românești

În credința populară a țării noastre, această sărbătoare coincide cu venirea iernii. Samedru sau Sânmedru mai este numită și Sărbătoarea Soroacelor. În această zi ciobanii își coboară turmele și află cum va fi iarna.

Obiceiul spune că trebuie urmărit mersul oilor din această zi. Dacă prima oaie din turmă are lâna albă, atunci iarna va fi blândă. Dacă oaia are lâna neagră, se anunță o iarnă grea, lungă și friguroasă.

Un alt semn este și cerul. Dacă plouă și pe cer sunt mulți nori, va fi o iarnă aprigă. Dacă ziua este luminată de un cer senin, atunci și iarna va fi ușor de trecut.

Obiceiuri românești

sfantul dumitru

Tot în această zi, în unele zone ale țării se fac focuri pentru a deschide calea anotimpului rece, pentru belșugul anului viitor și pentru a încălzi pământul celor trecuți în viața veșnică.

Tot pentru liniștea sufletelor plecate dintre noi, dacă au rămas flori neculese în grădină până în ziua de Sfântul Dumitru, acestea nu vor mai fi tăiate, ci lăsate  ca omagiu.

De Sfântul Dumitru femeile fac pachețele cu mâncare pe care le împart, fierb grâu cu unt sau dau de pomană vin, colaci și prosoape. Există credința că cei decedați oferă în schimbul darurilor împărțite, ocrotire și belșug.

Bărbații tund părul cailor tineri și cei care au încheiat înțelegeri în primăvară își fac socotelile. De aici și zicala românească: “La Sângiorz latră câinii, la Sânmedru se încaieră stăpânii”.

Sfântul Dumitru și Sfântul Gheorghe, ambii apărători ai oștilor, împart anul în două părți. De la 23 aprilie la 26 octombrie, vara, iar de la 26 octombrie la 23 aprilie, iarna.

Se spune că cine nu va respecta întocmai obiceiurile acestei zile va avea parte numai de pagubă și ghinion.

Astfel, trebuie să ținem minte că nu trebuie să ne pieptănăm părul. După ziua Sfântului Dumitru cine plantează usuroi va avea numai neajunsuri. Cei cu datorii și împrumuturi trebuie să își rezolve în mare graba problemele, să înapoieze sumele datorate sau să respecte promisiunile făcute.

TR News urează ”La mulți ani” tuturor teleormănenilor care astăzi își serbează onomastica. Sănătate, fericire și numai bucurii!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *