2 iunie 2023

TR News

Stiri din Teleorman

Alexăndrenii se tem că la un cutremur de mare intensitate casele se vor prăbuși pe ei. Sute de oameni din municipiul reședință de județ le cer autorităților locale să le expertizeze tehnic blocurile în care locuiesc.

Alexăndrenii se tem că vor cădea casele pe ei!

Alexăndrenii se tem că la un cutremur de mare intensitate casele se vor prăbuși pe ei. Sute de oameni din municipiul reședință de județ le cer autorităților locale să le expertizeze tehnic blocurile în care locuiesc. Oamenii, în cea mai mare parte fără condiții materiale, nu își pot permite din buzunarul propriu costurile unor asemenea intervenții.

Sute de suflete care locuiesc în cinci blocuri din Alexandria stau, zilnic, cu frica în sân

Mai mulți locatari din Alexandria au făcut sesizări către instituțiile abilitate în care solicită analizarea posibilităţii expertizării tehnice în vederea stabilirii clasei de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie a unor construcţii. Condominiile 53, 54, 37, respectiv Asociaţia de locatari B8, B10, B11 descriu, în solicitările lor, starea avansată de degradare a blocurilor 101, 112, G100 Peco, B10, B11. Majoritatea celor care locuiesc în aceste blocuri au o situație financiară precară, fapt ce a dus la imposibilitatea constituirii fondului de reparaţii al asociaţiilor.

Blocurile, într-o stare avansată de degradare

În urma sesizărilor făcte de locatarii blocurilor cu probleme, reprezentanții Compartimentului Pentru Situaţii de Urgenţă, Protecţie Civilă, PSI, Protecţia Mediului din cadrul Municipiului Alexandria au ajuns la concluzia că faţada blocului 101, de exemplu, ”este degradată în profunzime, aceasta prezentând cedări ale finisajelor interioare, precum şi deficienţe geometrice ale golurilor de acces, blocul necesitând expertiză tehnică cu termen îndeplinire a măsurilor 31.12.2016, măsuri dispuse chiar de reprezentantul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Teleorman”.

În plus, ”fațada blocului 100G Peco cu scara A (50 garsoniere) şi scara B (50 garsoniere) situat în municipiul Alexandria, strada Dunării, nr. 6, se află în aceeaşi situaţie descrisă la celelalte blocuri, plafonul şi casa scării fiind deteriorate aproape în întregime, scările fiind foarte dificil de folosit”.

Primăria Alexandria, proprietarul multor locuințe din blocurile cu probleme

Blocurile care stau să cadă sunt formate, în parte, din locuințe sociale, al căror proprietar este Primăria Alexandria. Conform legii, “Proprietarii construcţiilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţii au obligaţia să acţioneze pentru : …, expertizarea tehnică, de către experţi tehnici atestaţi pentru cerinţa fundamentală rezistenţă mecanică şi stabilitate, a construcţiilor existente care prezintă niveluri insuficiente de protecţie la acţiuni seismice, degradări sau avarieri în urma unor acţiuni seismice în vederea încadrării acestora în clasă de risc seismic şi fundamentării măsurilor de intervenţie.”

Tocmai de aceea, Primăria Alexandria va finanța expertizarea pentru imobilele respective cu bani din bugetul local.

În cele cinci blocuri aflate într-o avansată stare de degradare și care riscă să cadă la un cutremur mai mare, sunt peste 300 de apartamente, din care aproape 110, în proprietatea Primăriei Alexandria.