12 august 2022

TR News

Stiri din Teleorman

Senatorul PSD, Dănuț Cristescu: Miniștrii PSD ai Agriculturii, atât Chesnoiu și acum Daea, au reparat gravele nedreptăți făcute de guvernul Cîțu

Deşi e mică, subvenţia la motorină vine greu şi consumă nervi. Faptul că statul acordă sprijin agricultorilor e un lucru considerat normal în Uniunea Europeană, deci şi în România. Numai că la noi sprijinul e cu mult mai mic, iar pentru a-l accesa căile sunt mai întortocheate din cauza birocraţiei excesive, fie că e vorba de subvenţia pe suprafaţă, fie de cea pentru motorină.

La motorină subvenţia se plăteşte sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Banii sunt bineveniţi, chiar dacă sunt puţini, pentru că fermierii au nevoie de ei. Dar vin greu, se fac prea multe acte şi prea multe drumuri, iar timpul, şi într-un caz şi în celălalt, înseamnă bani. Pierduţi, nu câştigaţi.

Potrivit senatorului PSD de Teleorman, Dănuț Cristescu, din fericire, ”miniștrii PSD au reparat nedreptățile făcute în Guvernarea Cîțu”.

”Miniștrii PSD ai Agriculturii, atât Chesnoiu și acum Daea, au reparat gravele nedreptăți făcute de guvernul Cîțu, care n-a acordat la timp subvenția cuvenită pentru motorină atunci când agricultorii români aveau nevoie. Practic, a fost nevoie ca 61% din banii pentru motorină pentru anul 2022 să acopere găurile din trimestrul 3 și 4 al anului trecut din Guvernarea Cîțu.

La rectificarea bugetară din august se va completa resursa financiară a ministerului.

Din 337 de milioane de lei, cât a fost până în acest moment alocarea bugetară destinată subvenției motorinei din agricultură, 207 milioane de lei au acoperit plățile restante din trimestrul 3 și 4 al anului trecut. Se face încă odată proba diferenței uriașe de profesionalism, de implicare, dedicare și capacitate de a găsi soluții între miniștrii PSD ai Agriculturii și predecesorii lor”, spune senatorul PSD, Dănuț Cristescu.