23 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

bâlciul de la alexandria

Sărbătoare mare pentru alexăndreni! Începe bâlciul de la Alexandria

Alexăndrenii sunt invitaţi în acest week-end la Bâlciul de Rusalii. Această sărbătoare atrage an de an mii de vizitatori. Dincolo de produsele specifice sărbătorii de Rusalii, de la oale şi linguri de lemn, bâlciul va aduna tiribombe, maşinuţe, terase cu mici şi multă bere.

Bâlciul de la Alexandria se desfășoară în zona târgului săptămânal

În locul de desfăşurare de la târgul săptămânal din Alexandria, vizitatorii vor putea cumpăra produse specifice sărbătorii de Rusalii: castroane, linguri de lemn, ulcioare, vase de ceramică, tuciuri, cazane şi altele.

Dacă adulţii sunt invitaţi la cumpărături, cei mici sunt atraşi la bâlci cu vata pe băţ , turtă dulce, căluşei, maşinuţe şi tiribombe. Din bâlci nu vor lipsi nici terasele cu mici şi bere unde vizitatorii se vor putea răcori la umbră după o tură de cumpărături prin târg.

Este de aşteptat ca bâlciul să se întindă până luni seara şi asta pentru că salariaţii au liber în prima şi a doua zi de Rusalii. Acest lucru înseamnă că şi luni, salariaţii, atât de la stat, cât şi de la privat, nu vor merge la muncă.

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Rusalii

În credinţa populară, rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joi Mari şi au petrecut Paştele cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locaşurile lor subpământene şi încep să facă rele oamenilor.

Pentru a scăpa de spiritele rele, în această zi se dau de pomană căni şi pahare, în care se pune apă, poame, nuci şi cireşe. La cozile cănilor se pun bucheţele de flori. Se împart la copii, la rude împreună cu lumânări aprinse.

Ielele sunt considerate spirite femeieşti, îmbrăcate cu veşminte lucitoare, sau ca nişte babe urâte care locuiesc pe lângă izvoare fiind contraindicat să le asculţi cântecul, sau să păşeşti pe locurile pe unde le-au rămas urmele prin iarbă, ca să nu te îmbolnăveşti. Puterea lor te poate face să rămâi olog sau orb, dacă înnoptezi prin păduri sau pe lângă ape, în perioada Rusaliilor.

Luni după Rusalii femeile mai în vârstă spală copiii pe picioare cu apă şi săpun, după care îi scot cu picioarele pe frunze de boji. Ultimului copil spălat i se dă de pomană săpunul. Apoi copiii se aşează în jurul mesei şi li se împart vase ceramice cu orez, colarez, păsat, bucheţele de flori şi lumânări aprinse.

Nu e bine să te scalzi

În ziua de Rusalii nu este bine să mergi la ”scăldat” fiindcă rişti să te îneci. De asemenea, nu este bine să lucrezi în această zi pentru că atragi mânia rusaliilor asupra ta. Să nu te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Se spune că cei care se ceartă de Rusalii vor fi luaţi de Iele.