Sute de copii teleormăneni învață în clădiri fără grupuri sanitare și fără apă curentă și care stau să cadă pe ei în orice moment.
Este realitatea tristă și ingrijorătoare descoperită de autorități în urma unor controale efectuate în toate unitățile de învățământ din Teleorman.
La licee nu sunt probleme
Dacă în cazul celor 22 de licee teleormănene nu s-au constatat nereguli grave, nu același lucru se poate spune despre școli și grădinițe.
Inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică și de la Inspectoratul Școlar Județean Teleorman au verificat 132 de școli, 106 dintre ele funcționând în mediul rural. Rezultatele controaleor sunt de-a dreptul revoltătoare. În secolul smartphone-urilor și al gadgetu-urilor de tot felul, copiii noștri încă învață în clădiri care nici măcar nu ar mai trebui să existe.
Fără apă curentă
Școlile din localitățile Puranii de Sus, Lăceni, Mavrodin și Năsturelu au instalații de aprovizionare cu apă curentă defecte sau chiar nefuncționale. Zeci de școli nu au grupuri sanitare ori acestea sunt defecte sau nefuncționale. Este vorba despre unități de învățământ din localitățile Segarcea Vale, Lunca, Prundu, Slobozia Mândra, Ciolănești, Vârtoape, Rădoiești, Gărdești, Blejești, Buzescu, Peretu, Răsmirești, Merișani, Balaci, Mârzănești, Drăgănești de Vede și Năsturelu.
Cade clădirea pe ei
Alte zeci de școli din mediul rural nu au instalații de încălzire și stau să cadă, pur și simplu, pe elevi. Au pardoseala, tâmplăria, acoperișul și mobilierul deteriorate și le lipsește spațiul pentru suplimentul de hrană. Vorbim despre instituții din Călinești, Nanov, Botoroaga, Peretu, Vârtoape sau Poroschia.
Nici cei mai mici teleormăneni, cei de grădiniță nu au parte de un tratament mai bun. 48 de grădinițe din mediul rural nu au autorizație sanitară de funcționare pentru că nu au apă curentă. În plus, multor grădinițe teleormănene le lipsește spațiul pentru suplimentul de hrană sau au grupuri sanitare nefuncționale ori instalații cu apă defecte. Este vorba despre unități din localități precum Segarcea, Bujoreni, Orbeasca, Vârtoape, Islaz, Poroschia sau Suhaia.
Fără lumină și apă curentă
La grădinița din Frăsinet nu există sursă de apă curentă, instalația electrică este defectă, iar curtea necesită defrișare. Iar grădinița din Vitănești nici măcar nu are clădire propie, ci funcționează într-o singură sală de clasă din incinta școlii.
Iar autoritățile au venit, s-au uitat și… cam atât. Singura măsură pe care au luat-o până în acest moment a fost ridicarea autorizației sanitare de funcționare în cazul câtorva unități de învățămant.
În aceste condiții, nu este de mirare că județul Teleorman se află pe ultimele locuri din țară atunci când vine vorba despre… aproape orice. Suntem ultimii în topul nivelului de trai, ultimii când vine vorba de numărul salariaților, ultimii la Bac și la Examenele Naționale. Și vom continua să fim ultimii pănă atunci când copiii noștri nu vor avea acces la o educație corespunzătoare, făcută în locuri primitoare, bine dotate și utilate. Și doar atunci când elevul teleormănean va merge la școală cu gândul de a învăța ceva nou în fiecare zi, nu cu spaima că, în orice moment, școala s-ar putea dărâma pe el sau ar putea contacta vreun microb din cauză că nu are nici cele mai mici condiții de igienă.
Mai multe știri
Tânăr din Alexandria prins de jandarmi cu substanțe interzise asupra sa
Polițiștii din Teleorman au protestat în fața Prefecturii Teleorman
Guvernul Ciolacu 2: O oglindă a compromisului fără viziune