27 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

paște

Recomandări pentru masa de Paște. Specialiștii ne recomandă să mâncăm cu moderație

Recomandări pentru masa de Paște, venite de la specialiști. Cea mai importantă, moderația în alimentație, în această perioadă. Teleormănenii au golit rafturile magazinelor pentru a putea pune pe masa de Paște cât mai multe bunătăți. Însă, consumul în exces al mâncărurilor specifice Paștelui este foarte periculos pentru organism, ne avertizează medicii.

Recomandări pentru masa de Paște: mâncați cu moderație și nu toate preparatele o dată

Medicii ne recomandă să consumam produsele din carne de miel, ouăle și alcoolul în cantități moderate, pentru a evita problemele de sănătate și pentru a trece cu bine peste Sărbătorile Pascale. Majoritatea românilor și a teleormănenilor nu concep Paștele fără mese pline de bucate, mai mult sau mai puțin tradiționale. Carnea de miel, ouăle și alcoolul sunt, însă, foarte periculoase pentru sănătate. Consumate în exces, pot provoca diverse probleme, de la crize biliare până la pancreatite. Din acest motiv, medicii ne recomandă moderație la masa de Paște. Și să consumăm alimentele bogate în proteine, precum carnea, însoțite de o salată.

”După cum știm, masa de Paște este foarte bogată în proteine, mai ales carnea de miel, care este foarte periculoasă prin faptul că se folosește la cel puțin trei preparate. Recomandarea principală ar fi ca drobul, de exemplu, să fie mâncat la micul dejun, ciorba, la prânz și friptura de miel, după-amiaza spre seară. Important este ca cele trei feluri pe bază de carne de miel să nu fie consumate la aceeași masă. De asemenea, recomand ca de lângă friptura de miel să nu lipsescă salata”, ne sfătuiește medicul diabetolog Marian Burtea.

Recomandări pentru masa de Paște: nu trebuie să consumăm mai mult de două ouă vopsite

În ceea ce priveste ouăle roșii, medicii ne recomandă să mâncăm doar două ouă în ziua de Paște. Iar luni și marți să facem pauză.

”Recomandarea a doua este să nu mâncăm mai mult de două ouă în ziua de Paște. Iar luni și marți să facem pauză. Majoritatea gospodinelor folosesc ouă și la celelalte preparate, și atunci trebuie să luăm în calcul că depășim două-trei ouă pe zi. Este foarte mult, mai ales pentru persoanele cu patologie biliară, adică pentru cei care au probleme cu fierea”, avertizează medicul Marian Burtea.

Dacă avem probleme, putem apela și la medicamente

Medicii spun că ne putem baza și pe medicamentele sau suplimentele alimentare pentru digestie sau împotriva balonării, atunci când simțim că stomacul are probleme în a digera mâncarea grea, specifică sărbătorilor. Însă, cel mai bine ar fi să prevenim aceste situații și să nu facem exces de medicamente.

”Unele medicamente sunt de folosit. Duminică, orice roman mănâncă de cel puțin șase, șapte ori, indiferent că vorbim despre un ou, ciorbă sau friptură. Dacă organismal se resimte, putem apela la Scobutil, Papaverină, No-Spa, Triferment sau Debridat. Aceste medicemante le putem lua de la farmacie, dar, cel mai bine este să fim moderați când vine vorba de masa de Paște”, recomandă medicul diabetolog.

Dacă vom respecta sfaturile medicilor, ne vom bucura de sărbători liniștite și fără probleme de sănătate.