Teleormănenii mor pe capete. Populația județului scade de la lună la lună

județul teleorman

Populația județului Teleorman se împuținează de la lună la lună. Potrivit ultimului buletin statistic, la nivel județean, numărul nou născuților a fost 204, în timp ce numărul deceselor a depășit 540. Sporul natural fiind de -337. Aceste cifre situează județul Teleorman pe podium în privința mortalității.

Dezastru demografic în județul Teleorman. Se nasc tot mai puțini copii, dar mor tot mai multe persoane. Dacă se menține acest trend, în câțiva ani nu vor mai exista persoane care să se numească teleormăneni.

Pe aceeași temă: TELEORMĂNENII SE IUBESC ”ÎN DRACI”. LA DOUĂ CĂSĂTORII, UN DIVORȚ

Spor negativ de mai bine de 15 ani

De aproape 15 ani, sporul natural în județul Teleorman este negativ. Adică se nasc mai puține persoane decât cele care mor. Potrivit statisticilor, în fiecare an, populaţia Teleormanului scade cu aproximativ 1 la sută. Asta numai prin sporul natural negativ. Dacă mai adăugăm cetăţenii care părăsesc judeţul din cauza sărăciei, putem înțelege mult mai bine situația dezastruoasă în care ne găsim.

Unul se naște, iar doi mor

Și pare că nimic nu mai poate împiedica acest dezastru. Exemplu în acest sens este chiar ultimul buletin al Direcţiei Judeţene de Statistică Teleorman. Mai exact, în ultima lună s-au născut 204 copii. Această cifră nu ne-ar spune nimic, dar raportată cu cea a deceselor înseamnă că au murit de două ori și ceva mai multe persoane decât s-au născut. În aceeași lună au murit 541 de teleormăneni. Ceea ce înseamnă un minus de 337. Aceste cifre situează județul nostru pe ultimele locuri la nivel național în privința nașterilor, dar pe primele locuri la decese.

Efort financiar și pentru bugetul țării

Îmbătrânirea populaţiei are, în primul rând, un impact negativ pentru economia reală. Statul este nevoit să apeleze la bugetul centralizat pentru a putea plăti pensiile și asta deoarece numărul celor care produc este tot mai mic, iar al celor care primesc pensii fiind întotdeauna mai mare.

E o situaţie critică, dar care poate fi surmontată. Pentru aceasta e nevoie urgentă de investiţii în judeţ care să conducă la crearea de locuri de muncă îndeosebi pentru tineri, dar şi de alte măsuri de ordin social care să-i determine pe tineri să rămână în acest judeţ, să-şi întemeieze familii şi să contribuie fiecare la creşterea populaţiei.

Populația Teleormanului ar putea să nu mai existe… în scurt timp

Un studiu demografic efectuat în urmă cu ceva vreme vorbeşte despre un Teleorman depopulat peste 50 de ani, dacă lucrurile vor continua să meargă ca în ultimii 15 ani. Adică dacă nu se vor face investiţii şi nu se vor crea locuri de muncă, pentru stabilizarea populaţiei tinere şi creşterea speranţei de viaţă a pensionarilor.

Sperăm că această involuţie demografică, dar şi economico-socială va fi stopată cât mai curând prin politici guvernamentale şi locale şi județul Teleorman nu va fi șters de pe hartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *