26 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

polițiștii locali

Puteri sporite pentru polițiștii locali! Aceștia vor putea da amenzi șoferilor

Polițiștii locali își fac update! Aceștia vor putea să-i oprească pe șoferi în trafic, să le rețină permisul de conducere și să-i amendeze.

Veste proastă pentru șoferi. Aceștia vor trebui să se ferească și de polițiștii locali. Potrivit unei propuneri legislative, poliţiştii locali ar putea avea mână liberă la împărţitul amenzilor pentru şoferi. În prezent, aceştia pot aplica sancţiuni doar în anumite circumstanţe ce ţin de competenţa lor.

Au competențe polițiștii locali să-i amendeze pe șoferi?

Parlamentarii vor să modifice legea privind circulaţia pe drumurile publice. Potrivit textului, poliţia locală va putea constata contravenţiile în domeniul rutier şi să aplice sancţiuni.

Propunerea legislativă prevede în mod expres, printre altele, că şoferul este obligat, la cererea poliţistului rutier sau a poliţistului local, să înmâneze acestuia documentele de identificare (buletin, permis, actele de înmatriculare ale maşinii etc.) şi să comunice poliţiei rutiere sau locale identitatea persoanei care i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice.

Polițiștii locali îi pot amenda și în prezent pe șoferi

Poliţiştii locali pot aplica sancţiuni și în prezent, dar numai în anumite condiții. Atunci când un șofer este prins că a oprit în locul în care oprirea este interzisă. De asemenea pot da amenzi și pentru staţionarea în loc nepermis, intrarea pe o stradă în care accesul este interzis. Tot ei îi pot trage pe dreapta și pe căruțașii sau bicicliștii care circulă neregulamentar. Amenzi pot aplica și șoferilor care abuzează nejustificat de claxon.

Astfel, Poliţia locală va putea să îndrume, să supravegheze şi să controleze respectarea normelor de circulaţie pe drumurile publice, dar şi să ia măsuri în cazul în care se constată încălcări. Poliţia locală va putea dirija traficul, să legitimeze şoferi, să aplice contravenţii şi să amendeze şoferii.

La începutul acestui an Avocatul Poporului a contestat această propunere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acesta dorește să se specifice clar în lege faptul că doar poliţistul rutier poate aplica amenzi conducătorilor auto.