7 decembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

Peste 20.000 de teleormăneni poartă numele Sfântului Nicolae

Sărbătoare mare în casele a mii de teleormăneni care poartă numele Sfântului Nicolae. Peste 20.000 de teleormăneni îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui.

Toţi cei care poartă numele Sfântului Nicolae sunt astăzi în centrul atenţiei. În judeţul nostru peste 20.000 de persoane îşi sărbătoresc ziua numelui. Dintre aceştia majoritatea sunt femei şi se numesc Nicoleta sau Niculina.

Sfântul Ierarh Nicolae, cel mai cunoscut sfânt al Bisericii Ortodoxe

sfantului nicolae

El este considerat protector al familiei, marinarilor,apelor ori războinicilor, dar şi păzitor al Soarelui sau stătător de-a dreapta lui Dumnezeu. Este un simbol al acţiunilor caritabile, al victoriei binelui împotriva răului, al Luminii asupra Întunericului.

Ca sfânt, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele. El pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini, de aici şi tradiţia potrivit căreia copiii primesc o nuieluşă dacă sunt neascultători.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

Potrivit calendarortodox.ro, în unele zone ale țării, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casă cregunțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

În alte regiuni fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flacăii năvălesc peste ele și petrecerea începe.

În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Craciun și de Anul Nou vor avea loc.

În popor se crede că de Sfantul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Tuturor sărbătoriților de astăzi, TRNEWS.ro le urează sănătate, pace în suflete și belșug în case. La mulți ani!