26 noiembrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

Numele Alexandriei, purtat cu mândrie în lumea academică internațională

O alexăndreancă de 39 de ani face mare cinste Teleormanului și municipiului reședință de județ în lumea academică internațională. Fizicianul Cristina Cristian desfășoară muncă de cercetare la Institutul de Fizică Teoretică CEA Saclay, unul din cele mai puternice din lume în domeniu și este beneficiara unui grant de un milion de euro, atribuit de Consiliul European al Cercetării.

cristina cristian

Născută în ziua marelui cutremur, pe 4 martie 1977, Cristina Cristian a dovedit o inteligență peste medie încă din primii ani de școală. A început să îndrăgească fizica în clasa a VI-a și de atunci laboratorul de fizică face parte din viața sa.

Un an mai târziu a venit și prima confirmare a calităților sale intelectuale. Lucrarea sa de laborator a câștigat premiul special al comisiei Olimpiadei naționale de fizică, iar în clasa a XII-a era deja membră a lotului național de fizică.

Absolventă de Harvard

În anul 1995, fiica profesoarei Marieta și a economistului Stelian Cristian a devenit studentă a Univesității din București. După primul an de facultate în România, Cristina devine studentă a Universității Harvard, pe care a absolvit-o Magna Cum Laudae.

hardvard

A urmat și studii postdoctorale, realizate în perioada 2004-2008, cu o bursă Marie Curie, la renumitele instituții de învățământ superior University of California, Institutul de Fizică Teoretică și la Comisariatul pentru Energie Atomică și Energii Alternative Saclay.

cambridge

Începând cu anul 2012, fizicianul alexăndrean desfășoară muncă de cercetare la Institutul de Fizică Teoretică CEA Saclay, unul din cele mai puternice din lume în domeniu. Este beneficiara unui grant de un milion de euro, atribuit de Consiliul European al Cercetării. Obiectivul său este să dovedească existența fermionilor lui Majorana, anunțați de acest fizician încă din anul 1937, dar niciodată detectați experimental.

De-a lungul activității sale academice, Cristina Cristian a primit nenumărate distincții și recunoașteri și a elaborat și publicat 46 de articole științifice în reviste importante.

În viața privată, foștii profesori și cunoscuții vorbesc despre Cristina ca despre o persoană sociabilă și prietenoasă, gata oricând să dea o mână de ajutor, de o seriozitate și o hotărâre cu totul aparte.

Cristina Cristian este căsătorită cu cercetătorul Răzvan Bena, care, în prezent, lucrează în cadrul Institutului de Fizică Teoretică CEA – Saclay, din Franța.