Românii au și ei Halloweenul lor, care se sărbătorește în această noapte. Noaptea de Sfântul Andrei, 29 spre 30 noiembrie, este, în tradiția populară, una magică, plină de superstiții și obiceiuri străvechi.
Se spune că în această noapte spiritele vin în lumea celor vii, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar vrăjile prind puteri.
Conform tradiției populare, noaptea de Sfântul Andrei este magică. În vechime, în această noapte, oamenii ungeau cu usturoi pragul casei, ușile, geamurile și toate locurile pe unde spiritele rele ar fi putut intra în casă.
Tot în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, oamenii cred că apar și strigoii, ființe cu suflete pedepsite pentru că au dus o viață nepotrivită sau luată prin violență, care bântuie străzile. Pentru a se apăra, oamenii se foloseau de usturoi, în timp ce copiilor li se făcea cruce cu usturoi pe mâini.
Fetele nemăritate își vor visa ursitul
Noaptea de Sfântul Andrei este un bun prilej pentru tinerele fete să-l viseze pe care care le va fi soț. În tradiția populară, cele care vor să se mărite, ar trebui să-și pună sub pernă un fir de busuioc, pentru a-și visa ursitul.
Fetele dornice de a se mărita pot profita de această noapte pentru a face vrăji și a rosti incantații menite să le arate viitorul în dragoste.
În trecut, la miezul nopții, fetele obișnuiau să întoarcă un ulcior de lut cu gura în jos și să pună pe fundul vasului 3 cărbuni încinși. Apoi rosteau o incantație pentru a cuceri inima iubitului, cu care ajungeau să se mărite.
Noaptea de Sfântul Andrei, prevestitoare a viitorului
Grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei și vremea din această noapte sunt modalități prin care românii află cât de prosperi vor fi anul ce vine.
Se știe că, de Sfântul Andrei, fiecare gospodină pune grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor sau cât de prosperă va fi casa și familia sa în anul următor.
Totodată, vremea din noaptea de Sfântul Andrei ne va spune cum va iarna care urmează. Dacă este un cer senin în această noapte, iarna care vine va fi una blândă.
Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României
Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, este ocrotitorul României. S-a născut în Betsaida Galileia și înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-dacii din Sciția Mică, teritoriul Dobrogei de astăzi. A murit ca martir la Patras. Peștera în care se crede că a viețuit Sfântul, cât a propovăduit pe teritoriul românesc, se află lângă localitatea Ion Corvin din județul Constanța.
Numele Sfântului Andrei este purtat de peste 16.600 de teleormăneni, bărbați și femei. Tuturor acestora, TRNEWS.ro le urează sănătate, pace în suflete și belșug în case. La mulți ani!
Mai multe știri
Tragedie! O mamă și fiica sa au ars de vii în propria casă
Șofer prin de radar cu 206 km/h! Polițiștii au pornit în urmărirea lui
De la 1 mai, ștrandul Vedea din Alexandria își deschide porțile