19 octombrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Masca de protecție devine din nou OBLIGATORIE pe stradă

Nu scăpăm de masca de protecție. Aceasta devine din nou obligatorie pe stradă, în localitățile în care valoarea incidenței cumulate la 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori. Potrivit ultimei decizii a reprezentanților Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Teleorman, masca de protecție trebuie purtată ”în spațiile publice aglomerate, precum piețe, târguri, oboare, bâlciuri, stații pentru transportul în comun, spații comerciale și în proximitatea unităților școlare la orele de intrare/ieșire de la cursuri a elevilor”. În această situație sunt nu mai puțin de 53 de localități, din cele 97 din județul Teleorman.

Din păcate avem nu mai puțin de 21 de localități care au depășit pragul critic de 6 la mie și care au inrat în scenariul roșu. Printre ele se află și municipiile Alexandria și Roșiorii de Vede, dar și orașul Videle. Cea mai grea situație este în localitatea Zâmbresca. Potrivit ultimei informări, rata de incidență cumulată a cazurilor de infectare cu Sars Cov2 în ultimele 14 zile în această localitate este de 18,07 la mia de locuitori.

Măsuri restrictive în localitățile cu incidență de peste 6 la mie

Potrivit Hotărârii aprobate de Guvern, programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00.

Localitățile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienților.

Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

Evenimentele private – nunți, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toți participanții trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

Școlile rămân deschise și dacă incidența trece de 6 la mie. Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de COVID.

Elevii și cadrele didactice vor fi testați cu teste de salivă non invazive.