INTERVIU. O femeie răzbate într-o lume a bărbaților

INTERVIU Violeta Răduț Violeta Răduț

Politica este, într-o accepțiune largă, o lume a bărbaților. O teleormăneancă demonstrează, însă, de aproape un an, că, atunci când vrei să duci la îndeplinire ce ți-ai propus, nimic nu este nerealizabil. Violeta Răduț, deputat PSD de Teleorman, a reușit, în primul an de mandat, să semneze și să înainteze spre dezbatere 25 de proiecte legislative.

Reporter: Cum a fost trecerea de la Primăria Alexandria la Parlamentul României? Ați plănuit această trecere?

Violeta Răduț, parlamentar de Teleorman: Sigur că a fost o trecere anticipată, atunci când am luat decizia de a candida pe listele pentru alegerile parlamentare. A fost un capitol cu totul nou, cu provocări interesante, cu o perioadă de adaptare absolut normală şi un proces permanent de învăţare. Din fericire, sunt extrem de receptivă la orice provocări din viaţa mea profesională, aşa că pot spune că a fost o trecere lină, dublată de dorința de a face mai multe pentru comunitatea care m-a mandatat.

R: Este diferită munca de parlamentar față de cea pe care o făceați în Primărie?

V.R.: Da, este o diferenţă foarte mare între ce făceam în Primărie şi ce fac acum în Parlament. Cea mai importantă coordonată este legată de faptul că tot ce fac acum în Parlament are la bază, permanent, mandatul primit de la cetăţenii care m-au votat, responsabilitatea mea faţă de ei, nevoile şi dorinţele lor, aliniate la lucrurile asupra cărora am pârghii şi modalităţi de rezolvare. Iar acest lucru înseamnă enorm pentru mine.

R: Ați avut vreo inițiativă parlamentară?

V.R.: M-am implicat în mai multe inițiative legislative, în mai multe domenii. De dragul statisticii, cred că sunt 25 de proiecte pe care le-am semnat și înaintat spre dezbatere, în nume propriu sau împreună cu alți colegi. Dintre acestea, aș putea să amintesc propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, un proiect care deja este în dezbatere la Senat și în care m-am implicat extrem de mult. Altă inițiativă pe care am înaintat-o forului legislativ, împreună cu ceilalți semnatari, este propunerea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii și cea privind înființarea, organizarea și funcționarea Băncii de Dezvoltare a României. Sunt proiecte cu greutate și impact fundamental în economia națională. Și în niciun caz în ultimul rând, proiectul privind introducerea orelor de nutriție în programa școlară, despre care eu consider că este investiția cea mai importantă pe care putem să o facem, aceea în viitorul copiilor noștri, în sănătatea lor.

R: Cum este văzut Teleormanul din Casa Poporului?

V.R.: Depinde din ce parte a Casei Poporului este privit. După cum ştiţi, au fost foarte multe discuţii, inclusiv la tribuna Parlamentului, în care teleormănenii au fost numiţi în diferite feluri şi chiar jigniţi. Însă, eu cred şi sper că nu trebuie să generalizăm sau că părerile punctuale ale unor oameni trebuie să fie de referinţă. Sunt convinsă că mulţi dintre colegii mei ştiu că Teleormanul este un judeţ cu un potenţial uriaş, care se află într-un amplu proces de dezvoltare, pe care doar împreună îl putem duce la îndeplinire.

R: Care credeți că sunt factorii care au contribuit la ascensiunea dumneavoastră profesională?

V.R.: Cred că perseverenţa şi răbdarea sunt două calităţi esenţiale care m-au ajutat în acest parcurs profesional. Sunt deschisă la provocări, învăț foarte repede şi nu mă sperie foarte uşor obstacolele care ar putea apărea. De asemenea, responsabilitatea și dorința mea de a pune în slujba oamenilor energia și resursele mele au fost mereu un factor extrem de motivant.

R: Sunteți o femeie tânără într-o lume a bărbaților. Sunt cele două atribute (feminitatea și tinerețea) o piedică sau un avantaj?

V.R.: Pot fi şi piedică, şi avantaj, depinde cum sunt ele folosite. Eu cred că pot fi foarte uşor avantaje, pentru că femeile au câteva calităţi esenţiale în politică, în afaceri şi în orice domeniu care poate fi atribuit bărbaţilor. Cred că femeia şi-a câştigat un rol important în societate şi nu mai vorbim de diferenţe, vorbim doar de o coordonare şi completare care nu pot fi decât benefice. De asemenea, tinerețea vine și cu un entuziasm și o mobilizare care, canalizate corect, pot genera rezultate excelente.

R: Cum vreți să ajutați Teleormanul, din funcția de deputat?

V.R.: Sunt foarte multe proiecte pe care le am în plan şi mă preocupă îndeaproape situaţia tuturor categoriilor de cetăţeni din judeţul nostru, cărora încerc să le identific nevoile şi să găsesc soluţii. Mă preocupă atât dezvoltarea antreprenoriatului în judeţ, implementarea de proiecte de dezvoltare regională și locală, promovarea valorilor judeţului nostru şi a oamenilor cu potențial. Înțeleg extrem de bine și îmi asum rolul meu de liant între nevoile și așteptările celor pe care îi reprezint și aparatul legislativ. De asemenea, rolul autorităților locale este extrem de important și trebuie să le mulțumesc colegilor din Teleorman pentru cooperare și comunicare. Intențiile și premisele generale sunt bune, România este în plină dezvoltare economică, situație de care va beneficia, cu siguranță, și județul nostru. Și din punct de vedere social sunt multe de făcut pe plan local, o parte din proiecte s-au implementat deja, altele sunt în așteptare.

R: Se împlinește un an de mandat ca parlamentar al României. Cum arată ”bilanțul” acestui an? Au fost și momente neplăcute sau grele în acest ultim an? Dacă da, care au fost acestea?

V.R.: A fost un an interesant, cu multe provocări. Sigur că tot timpul există momente neplăcute şi grele, însă toate fac parte din poveste. Probabil că cele mai neplăcute momente pe care le-am simţit în acest an sunt legate de cele în care am primit noi, ca partid, tot felul de cuvinte grele şi acuzaţii, sau cele în care cetăţenii din Teleorman au fost caracterizaţi în feluri nebănuite, de către oameni care aşa înţeleg sa facă opoziţie. Însă, în acelaşi timp, am învăţat că acestea vin la pachet cu satisfacţiile şi lucrurile frumoase pe care am reușit să le realizez şi încerc să le depăşesc mai uşor, fără să mă implic personal.

R: V-ați fixat obiective pentru 2018?

V.R.: Încerc să-mi stabilesc o listă cât mai realistă de obiective, în acord cu nevoile comunității, cu politica PSD, contextul național și economic al României. Mențin și încurajez permanent toate canalele de comunicare cu cei pe care îi reprezint, consider că ei sunt cel mai bun catalizator pentru direcția pe care trebuie să o urmez. Acesta este principiul de bază al activității mele.

R: Ce răspundeți celor care și-au făcut un obicei de a lua în derâdere județul Teleorman și pe locuitorii săi?

V.R.: Colegilor mei le reamintesc că ei reprezintă o ţară întreagă în instituţia Parlamentului, nu doar pe cei care i-au votat. Şi îi invit, de asemenea, să găsească modalităţi fundamentate şi eficiente de a face opoziţie. Celorlalţi nu le răspund, prefer să las timpul să demonstreze că judeţului nostru şi locuitorilor săi le fac o mare nedreptate adoptând această atitudine și acest discurs.

 

1 thought on “INTERVIU. O femeie răzbate într-o lume a bărbaților

 1. Vorbarie goala, ca la PSD!
  Rusine!
  Teleormanul alaturi de Vaslui sunt zonele cele mai sarace din Romania si din UE!
  De 28 de ani PSDul tine in SARACIE lucie aceste zone, PARASITE deja de cei aflati in putere de munca!
  Vorbe goale, madam PSD!
  Oameni buni, NU mai votati PSDeii care va FURA Vietile, tinandu-va in saracie in timp ce ei au FACUT Averi Uriase din salariile de Bugetar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *