22 februarie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Îngrijorător: alexăndrenii se droghează în pădure

Campania de curățenie națională Let’s do it Romania a scos la iveală un adevăr dur și îngrijorător: alexăndrenii nu sunt străini de drogurile injectabile. Voluntarii au găsit îngropate, în Pădurea Vedea din Alexandria, peste două kilograme de seringi, ace perfuzoare și folii, folosite de consumatorii de droguri.

Acest lucru înseamnă că locul cu pricina este cunoscut printre consumatori, care merg destul de des în zonă.

”Am găsit îngropate peste 2 kg de seringi, ace perfuzoare bașca niște folii… Cine mai crede că drogurile n-au atins provinciala Alexandria se înșeală”, a scris pe o rețea de socializare un medic, voluntar în cadrul campaniei Let’s do it Romania.

Cel mai probabil, cei care au folosit ”instrumentarul” găsit în pădure sunt adolescenți, categoria cea mai vulnerabilă și mai ușor influențabilă, după cum arată studiile.

Conform celui mai recent studiu al Agenției Naționale Antidrog, media vârstei de debut pentru consumul injectabil de droguri este de 19,5 ani, iar limita minimă declarată este de 7 ani. Mai mult de jumătate dintre consumatori au inițiat consumul de droguri în jurul vârstei de 18 ani.

Cel mai consumat drog este heroina

Heroina este declarată drept cel mai consumat drog (95%), aceasta fiind administrată în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanțe (cele mai populare fiind combinațiile de heroină cu metadonă, cu noi substanţe psihoactive – NSP și cu cocaină).

Frecvența medie a injectărilor este de 2 ori pe zi, în cel puțin 26 din ultimele 30 de zile.

Instrumentarul găsit astăzi în Pădurea Vedea nu este, de fapt, decât confirmarea unei realități. Reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Teleorman nu au negat niciodată faptul că și teleormănenii consumă droguri.

În Teleorman, 234 de elevi au mărturisit, anul trecut, că au consumat droguri. Mai mult decât atât, peste 18 la sută dintre elevii intervievaţi au mărturisit că ştiu colegi care consumă sau au consumat măcar o dată substanţe interzise. Aceste cifre au ieşit la iveală în urma unei anchete iniţiată de Prefectura Teleorman în colaborare cu Poliţia, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Centrul Antidrog.

Cu toate acestea, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Teleorman a organizat, în ultimii ani, nenumărate campanii antidrog, adresate, în principal tinerilor. Prin intermediul acestora, specialiștii le-au explicat adolescenților riscurile la care se supun atunci când aleg să consume droguri.

Cei care au nevoie de ajutor pentru a scăpa de dependența sau de consumul de droguri, alcool sau tutun se pot adresa cu încredere Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Teleorman.