29 septembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

Fosta cantină a IPTE se modernizează pe bani europeni și devine Centru de EXCELENȚĂ

Fosta cantină din Alexandria a IPTE va deveni Centrul de Excelență pentru elevii performanți ai județului. Aceasta urmează să intre în reabilitare. Banii vin de la Uniunea European prin PNRR.

O clădire abandonată din centrul reședinței județului devine cu bani europeni CENTRU DE EXCELENȚĂ pentru elevi. Potrivit edilului-șef al Alexandriei, Victor Drăgușin această idee nu este recentă și a aparținut fostului director al Casei Corpului Didactic, Eliza Sotirescu.

”A mai existat această dorință”, dar și am și făcut cu ani în urmă pași importanți alături de regretata Eliza Sotirescu pe atunci director al Casei Corpului Didactic, în sensul materializării acestui proiect la care a ținut foarte mult și anume, aducerea celor mai buni profesori și elevi într-o echipă care să lucreze la nivel înalt de pregătire, dar și specializarea cadrelor didactice din județ. Imediat după transferul clădirii către CCD, Eliza a descoperit că suferă de o boală gravă și nu s-a mai putut lupta pentru dezvoltarea centrului iar proiectul nu a mai putut fi dus la îndeplinire. Vă spun aceste lucruri, pentru a ști și înțelege, dincolo de atacurile politice mizerabile, care au fost planurile cu acea clădire.

Astăzi, reușim să mișcăm lucrurile semnificativ în sensul materializării dorinței Elizei Sotirescu și a mea, cu ajutorul actualei și fostei conduceri a Centrului de Excelență, alături de Mihai Ionescu cel care a coordonat centrul și de Luminita Biolaru, directorul care a câștigat concursul și va conduce centrul pentru următorii 4 ani. Concret ne-am asociat pentru a putea depune proiectul de reabilitare cu fonduri europene a clădirii fostei cantine și transformarea ei într-un spațiu modern și dotat corespunzător pentru copiii performanți din Teleorman. PNRR ne-a oferit o oportunitate importantă și am reușit să depunem și această clădire spre reabilitare”, spune primarul Alexandriei, Victor Drăgușin.

Trebuie spus că Centrul Județean de Excelență Teleorman a fost înființat odată cu emiterea de către Ministerul Educației și Cercetării a ordinului din luna noiembrie a nului 2020 privind înființarea Centrelor Județene de Excelență/Centrului Municipiului București. Prin acestea se dorește pregătirea tinerilor capabili de performanţă se face în grupe de excelență, pe ani de studiu şi discipline, numărul de elevi din fiecare grupă fiind, de regulă, de minim 8 şi maxim 15. Grupele de excelenţă se organizează pentru discipline care au etapă naţională şi internaţională, pentru activităţi care vizează dezvoltarea competenţelor interdisciplinare.

În acest moment centrul funcționează în spații disponibile în unități de învățământ sau online. Astfel, la învățământ gimnazial pentru Limba și literatura română este prof. Anca Vasile. În învățământ liceal avem la Matematică – prof. Mihai Ionescu și prof. Daniela Mitran, iar la Informatică pe prof. Daniela Tătaru. La Limba franceză este Anca Maria Manta, iar la Limba engleză  Silvia Gîțoi.

În următoarea perioadă activitățile desfășurate vor fi extinse, atât ca număr de participanți cât și ca materii aprofundate.