29 septembrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

Atenție mare, teleormăneni! Focar de Trichinella și în județul nostru!

Atenție, teleormăneni, focar de Trichinella în Teleorman! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că și în județul nostru au fost găsiți porci infestați cu Trichinella. ANSVSA îi sfătuiește pe teleormăneni să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc.

”Atenție la pericolul reprezentat de Trichinella! Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor reia apelul către cetăţeni. Aceșia trebuie să efectueze examenul trichineloscopic înainte de a consuma carnea de porc obținută de la animalul crescut şi sacrificat în gospodăria proprie sau de la porcii mistreţi”, avertizează ANSVSA, într-un comunicat publicat pe pagina sa de internet.

Focar de Trichinella, și în Teleorman

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a efectuat, în prima jumătate a acestei luni, prin centrele județene, analize la carnea de porc. Au fost descoperite 14 focare de trichineloză. Unul dintre ele, chiar în județul Teleorman.

”În perioada 1 – 13 decembrie, în urma analizelor efectuate de către centrele județene, au fost depistate 14 focare de trichineloză. Acestea au apărut în judeţele Bacău, Cluj, Galaţi, Olt, Satu Mare, Suceava, Teleorman şi Vrancea. Parazitul a fost descoperit în carnea provenită de la 9 porci domestici şi 6 porci mistreţi”, anunță ANSVSA în același comunicat.

28 de oameni au s-au îmbolnăvit, din cauza consumului de carne infestată

Trichinella a făcut, deja, și primele victime, printre oamenii care au consumat carne infestată.

”Ca urmare a consumului de carne de porc netestată, 28 de persoane au fost trimise către spitale. Oamenii manifestau simptomele infestării cu parazitul Trichinella spp. Carnea infestată a fost pusă sub sechestru şi dirijată către unităţile autorizate sanitar veterinar pentru neutralizarea deşeurilor. În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubiți de stat la valoarea de piaţă a animalului”, se arată în comunicat.

Cumpărați carne de porc doar din locuri autorizate sanitar veterinar

ANSVSA vă recomandă să  cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar. Acestea, prin programul de control implementat de către inspectorii sanitari veterinari, garantează că produsele provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor .