18 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

internet

Fetele stau mai mult ”pe net” decât băieții

Spațiul virtual a devenit o a doua stare pentru majoritatea oamenilor. Cei mai mulți dintre noi accesăm internetul măcar o data pe zi, fie pentru a căuta informații, fie pentru a posta pe rețelele de socializare.
Se spune că ”dacă nu ești pe net, nu exiști”. Și este foarte adevărat. În zilele noastre au conturi de socializare de la copii de doar câteva luni până la domni sau doamne trecuți de prima tinerețe.

Majoritatea postează pe internet bucurii, tristeți, stări de spirit sau orice altceva le trece prin cap, spațial virtual fiind, de fapt, singurul loc în care putem face în așa fel încât oamenii să ne perceapă așa cum vrem noi să ne perceapă, nu cum suntem cu adevărat.

Rețelele sociale sunt în topul utilizării internetului

Adolescenții sunt, de departe cei mai tentați să folosească internetul pentru a-și crea o imagine așa cum își doresc. Orice experiență trăită la vârsta adolescenței este, practic, o inițiere care, cred, ei, trebuie împărtășită și stocată pentru totdeauna în spațiul virtual. Iar fetele par a fi ceva mai ”active” când vine vorba de utilizarea internetului, mai ales a rețelelor de socializare. Pozele cu ”boticul de rață”, schimbările de look, cele mai recente achiziții de hăinuțe sau pantofiori, prima întâlnire, petrecerile cu prietenii, toate sunt prezente pe profilul de socializare al aproape fiecărei tinere fete.

5 zile din 7 sunt pe internet

Conform unui studiu de amploare realizat în rândul adolescenților din toată Europa, tinerii de 16 ani din România petrec, în medie, aproape 5 zile din 7 pe internet. Fetele petrec ceva mai mult timp on-line decât băieții, însă, în general, adolescenții noștri stau logați mai puțin timp, săptămânal, decât alți europeni. Mai grav este că unii tineri folosesc internetul și pentru a participa la jocuri de noroc on-line.

”Interesul pentru utilizarea internetului este uşor crescut în rândul fetelor, care au petrecut în medie 4,6 zile, faţă de 4,2 zile câte au dedicat băieţii acestui tip de activităţi. Motivul cel mai des invocat pentru utilizarea internetului pe durata a cel puţin 4 zile, din ultimele 7 zile, a fost participarea la reţelele de socializare – 67,2%. Alte motive indicate de elevi au fost: transfer/descărcare muzică – 33,3%, pentru a citi sau a pentru a căuta informaţii – 33,1%, participare la jocuri online – 21,5%, căutare, vânzare sau cumpărare diverse – 9% şi participare la jocuri de noroc – 3,6%”, se arată în studiul ESPAD.

Utilizarea internetului de către orice persoană are atât avantaje cât și dezavantaje. Mediul on-line este o sursă inepuizabilă de informație dar și de manipulare. Specialiștii atrag atenția că accesul nelimitat al tinerilor la internet poate avea consecințe mai puțin plăcute în timp. Părinții sunt sfătuiți să-i încurajeze pe adolescenți să aibă un comportament responsabil și cuviincios pe internet, să nu transmită vulgarități, amenințări sau injurii.