28 noiembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

Explozie de culoare în Pădurea Troianul! Bujorul românesc a înflorit

Este explozie de culoare, frumusețe și gingășie în pădurea Troianul din județul Teleorman. A înflorit bujorul românesc – un simbol, practic, al județului, motiv de bucurie pentru cei mai mulți dintre teleormăneni.

A înflorit bujorul românesc în pădurea Troianul din județul Teleorman. Floarea unică în europa, care crește în principal în zona de sud a țării, are o perioadă scurtă de înflorire. Priveliștea oferită de bujor în deplinătatea frumuseții sale este, însă, o încântare pentru iubitorii de natură. ”Floarea are și o istorie foarte veche”, ne-a mărturisit Oana Cimpoae, purtătorul de cuvânt Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman.

Localnicii din comuna Troianul se mândresc cu faptul că o floare atât de rară și de frumoasă crește în zona lor. Ei au și adoptat, de fapt, bujorul și l-au transpus pe veșminte ori îl folosesc în expresii de tot felul, spune Constantin Dincă, preotul din Troianul.

Rezervația de bujori din pădurea Troianul este arie naturală protejată de interes național, iar ruperea sau deteriorarea florilor sunt interzise, spun reprezentanții Agenției Județene pentru Protecția Mediului. Cu toate acestea, în ultimii ani, mai mulți cetățeni au fost surprinși rupând bujorii atât de rari și prețioși.