23 septembrie 2023

TR News

Stiri din Teleorman

28 de voluntari teleormăneni se pregătesc să devină salvatori

28 de voluntari teleormăneni, cu vârste cuprinse între 16 și 41 de ani, înscriși în cadrul programului de voluntariat „Salvator din pasiune”, parcurg primele două etape de pregătire cu scopul de a deveni adevărați salvatori.

Pe parcursul a patru zile, voluntarii vor urma cursul introductiv, ce constă în parcurgerea unor teme cu rol de prezentare a situațiilor de urgență, a profesiei de pompier profesionist, a tehnicii de intervenție și a misiunilor specifice.

Acesta va fi urmat de etapa a II-a de pregătire, care se va desfășura timp de cinci zile, în cadrul căreia își vor însuși atât noțiunile teoretice de bază, cât și deprinderile practice privind acordarea primului ajutor calificat, programul elaborat în acest sens de formatorii SMURD Teleorman fiind unul foarte solicitant, dar și interesant pentru cei care vor să-și ajute semenii în diferite situații de urgență.

Printre principalele teme propuse a se desfășura în etapa a doua se regăsesc noțiuni de anatomie și fiziologie a căilor aeriene și aparatului circulator, anatomia topografică, anatomia și fiziologia aparatului locomotor, lanțul supraviețuirii, suportul vital de bază la adult, suportul vital de bază la copil, sugar și nou-născut, situații speciale în resuscitarea cardio-pulmonară, recunoașterea și tratarea dezobstrucției căilor respiratorii la adult, copil, sugar și nou-născut, traumatismele părților moi, victima cu eviscerație, traumatisme osteo-articulare, arsuri, conduita de urgență în accidentele de motocicletă și mașină, defibrilarea semiautomată și resuscitarea cardio-pulmonară în echipă cu echipament specific.

După parcurgerea acestor două perioade de pregătire, cei 28 de participanți vor fi testați atât din punct de vedere teoretic, cât și practic, urmând a se elibera o diplomă de absolvire necesară în desfășurarea activităților de voluntariat în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman.