ica calota

Deputatul Calotă Ică: fermierii aşteaptă banii, Iohannis îi sfidează

Veste proastă pentru fermieri. Din cauza tergiversării bugetului de stat, banii vor ajunge cu întârziere. Motivul este chiar refuzul preşedintelui de a promulga legea Bugetului de stat.

Atac la adresa lui Klaus Johannis

Deputatul de Teleorman, Ică Florică Calotă nu mai tolerează sfidarea preşedintelui şi a avut o intervenţie extrem de dură în plenul Parlamentului, la adresa acestuia.

“Președintele Klaus Iohannis a anunțat într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni pe 6 martie că nu promulgă bugetul pe anul în curs și că îl va retrimite Parlamentului pentru corectură. Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate formulată de șeful Statului pentru Legea bugetului 2019.

Bugetul s-a întors la Parlament

CCR a admis doar obiecția formulată de președintele țării pentru Legea plafoanelor bugetare. După decizia luată de judecătorii CCR, șeful Statului avea două variante: să promulge Legea bugetului de stat sau să o retrimită în Parlament. Acesta a ales cea de-a doua variantă, acest lucru însemnând o veste proastă pentru fermierii care urmau să-și primească subvențiile achitate din bugetul de stat 2019.

Decizia președintelui se răsfrânge asupra fermierilor care așteaptă să-și primească ajutoarele naționale tranzitorii, pentru sectoarele vegetal și zootehnie, ajutoare aferente anului 2018, dar și alte subvenții a căror plată depinde de promulgarea Legii bugetului de stat pentru acest an”, a spus deputatul ALDE.

Fermierii îşi aşteaptă banii

Potrivit lui Calotă, Ministerul Agriculturii a stabilit deja plafoanele alocate pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii, pentru cele două sectoare. În speţă, pentru sectorul zootehnic, ajutoarele naționale tranzitorii se acordă pentru anul de cerere 2018 în limita sumei de 162.522,600 mii euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2019.

Statul a stabilit deja plafoanele

Sunt aprobate și plafoanele maxime ale ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile de in pentru fibră, cânepă pentru fibră, tutun, hamei și sfeclă de zahăr, care se acordă pentru anul de cerere 2018, în limita sumei de 105.944,000 mii euro, care de asemenea, se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2019.

“Mă întreb dacă președintele își dă seama de gafa făcută față de fermierii români? Și să nu uităm de copiii care își așteptă alocațiile mărite!”, a încheiat deputatul ALDE, Ică Calotă.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *