27 noiembrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

poezie pentru mama

Copiii alexăndreni sunt invitați la concursul de poezie pentru mama

Copiii alexăndreni pot face o surpriză mamelor de Ziua Femeii, oferindu-le câteva versuri. Ei sunt așteptați să se înscrie la concursul „ Poezie pentru mama ”, aflat la a doua ediție. Competiţia, organizată de Primăria Alexandria, se adresează elevilor din învățământul primar și gimnazial.

Cu ocazia Zilei Femeii, conducerea Primăriei Alexandria doreşte să-i implice pe copii într-o acţiune prin care femeile şi mamele să se simtă cu adevărat împlinite şi fericite.În acest sens, conducerea Primăriei Alexandria şi Consiliul local al municipiului organizează concursul “ Poezie pentru mama ”.

La concursul ” Poezie pentru mama ” se pot înscrie elevii din clasele I-VIII

Elevii din clasele I-VIII din unităţile de învăţământ alexăndrene sunt invitaţi să trimită poeziile, până cel târziu la data de 24 februarie 2017, la sediul Primăriei Alexandria.

Concursul se va desfăşura pe două categorii, învăţământ primar şi gimnaziu. Juriul va stabili câştigătorii pentru fiecare secţiune a concursului. , aceştia urmând să fie premiaţi de municipalitate.

”Primăria Municipiului Alexandria și Consiliul Local al Municipiului Alexandria organizează în data de 3 martie 2017, etapa finală a concursului ” Poezie pentru MAMA ”. Termenul limită de înscriere este 24 februarie 2017. Lucrarile se depun la Primărie, et. II, camera 50. Sunt acceptate poezii cu tema „ Mama mea ”. Lucrările trebuie să fie originale. Cele care vor fi constatate că au fost copiate vor fi excluse din concurs. Poeziile pot fi scrise cu rimă sau în vers liber și vor fi prezentate în format olograf.

În competiție pot participa doar elevii care sunt înscriși într-o instituție de invățământ din municipiul Alexandria. Toti participantii vor primi diplome si premii de participare”, se anunță într-o informare a Primăriei Alexandria.

Criteriile de jurizare sunt: creativitatea, originalitatea și corectitudine în exprimare.

8 Martie, Ziua Femeii

Apărută ca modalitate de luptă socială şi politică cu peste 100 de ani în urmă, celebrată, în mai multe ţări din Europa şi în Statele Unite la date diferite, de obicei în februarie, Ziua Femeii a fost declarată sărbătoare internaţională în 1910, din iniţiativa social-democratei germane Clara Zetkin, şi celebrată în 1911 în 19 martie, în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia, ţări care au cunoscut, de altfel, puternice mişcări feministe.

Doi ani mai târziu se stabilea data de 8 martie pentru marcarea acestei celebrări. După ce 1975 a fost declarat de ONU “Anul Internaţional al Femeii”. 8 martie a devenit, din 1977, sărbătoare oficială pe plan internaţional.

Oscilând între vechea vocaţie social-politică şi virarea către o mai festivă şi emoţionantă “Zi a Mamei”, sărbătorirea a devenit, pe o bună parte a globului, inclusiv în România, un omagiu adus femeii, mai mult sau mai puţin superficial.

Omagiu concretizat, la noi, potrivit unui obicei din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, în oferirea de flori, mai ales lalele, devenite simbol al acestei zile, şi cadouri, în organizarea unor manifestări festive de anvergură diferită.