24 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

caniculă

Cod galben de caniculă! Teleormanul, printre județele vizate

Cod galben de caniculă, emis, astăzi, de Administrația Națională de Meteorologie. Meteorologii anunță val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

Teleormanul, vizat de Codul galben de caniculă

cod galben de caniculăAvertizarea meteo cuprinde intervalul 22 – 24 iulie.

”În intervalul menționat, valul de căldură va persista în toată țara, iar disconfortul termic va fi accentuat în vest, sud și sud-est și pe arii restrânse în rest. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unităţi. În Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei vremea va fi caniculară, cu temperaturi maxime frecvent între 35 și 37 de grade, mai ridicate până în jurul a 38 de grade în extremitatea de sud-vest a teritoriului. În aceste regiuni, minimele nocturne se vor situa, local, peste 20 de grade”, anunță ANM.

Cod galben de caniculă. Specialiștii ne fac o serie de recomandări

În condițiile în care temperaturile depășesc, din nou, 35 de grade Celsius la umbră, este bine să țineți cont de câteva sfaturi venite de la specialiști.

În primul rând, deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spatii publice). Evitaţi aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00 și 18:00. Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare. Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici). Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă). Mâncați echilibrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică. Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare. Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală. Nu consumați alcool! Vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei.

Aveți grijă de persoanele despre care știți că suferă de boli cronice!

Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență, ori de câte ori au nevoie. Nu lăsați copiii/animalele de companie singuri/singure în autoturisme. Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră.Persoanele care suferă de diferite afecțiunii își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente. Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă, se va reduce intensitatea si ritmului activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.