30 iulie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Circulație cu restricții pe Dunăre, la Zimnicea

Zeci de nave înaintează cu dificultate pe Dunăre, în zona portului Zimnicea, acolo unde nivelul apei este foarte scăzut. Ca în fiecare an, Dunărea a scăzut foarte mult din cauza secetei, îngreunând, astfel circulația navală, iar specialiștii așteaptă acum ca apele fluviului să crească pentru ca lucrurile să revină la normal.

Traficul naval se desfășoară cu  dificultate în zona portului Zimnicea, unde zeci de nave, propulsate și nepropulsate, așteaptă să traverseze  zona unde nivelul apei este cel mai scăzut. Se circulă cu restricții în ceea ce privește dimensiunile navelor și greutatea încărcăturii.

La punctul critic din zona Zimnicea navigaţia se desfăşoară cu restricţii în limita adâncimii la prag, în funcţie de fluctuaţiile zilnice ale cotelor apelor Dunării. Potrivit datelor furnizate de Căpitănia Zonală Giurgiu, în prezent, un număr de 8 convoaie așteptă să traverseze zona critică. Pentru ca acest lucru să fie posibil sunt utilizate remorchere, iar navele cu încărcătură foarte mare, descarcă în alte nave pentru a putea traversa sectoarele cu apă mică.

”În zona Zimnicea avem un prag, la kilometrul 567+800. Momentan, acest prag se poate tranzita doar de către nave cu un pescaj maxim de 2 metri. Din cauza asta, convoaiele așteaptă la prag, se desfac, și se trece unitate cu unitate, navă cu navă” a declarat, la televiziunea locală Teleorman TV, șeful Portului Giurgiu, căpitanul Florin Oprea.

De la începutul lunii și până în prezent, peste 10 nave au eșuat, însă s-a intervenit pentru dezeșuarea lor și au fost readuse pe linia de plutire în aceeași zi. Din păcate, situația va mai dura câteva zile, mai ales că se așteaptă o scădere a cotelor apelor Dunării.

”Tendința este, actualmente, de scădere și va fi așa cam încă patru sau cinci zile, după care urmează un val de apă și o să fie o tendință de creștere. Pentru valul de apă ne ajută și cei de la Porțile de Fier care dau drumul la apă de la baraj”, a mai spus șeful Portului Giurgiu.

Navigaţia este liberă pentru toate navele care au pescaje adecvate adâncimilor la praguri. Situaţia navigaţiei este monitorizată în continuu de către Căpităniile de port Turnu Măgurele şi Zimnicea.