19 septembrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Caravana medicală a ajuns în Teleorman! Locuitorii din mediul rural au fost consultați gratuit

Una din zece persoane din mediul rural nu a fost niciodată la un control medical. Din această cauză, 70 la sută din populația rurală suferă de hipertensiune arterială, iar jumătate din acest procent nici nu știe că are această afecține. Motivele sunt multiple, însă cel mai important ar fi faptul că cele mai multe comunități rurale, defavorizate, nu au acces la servicii medicale. De aceea, anul trecut a fost votată, în Parlament, Legea Caravanelor medicale, care recunoște serviciile medicale acordate în regim mobil de către medicii specialiști.

Caravana medicală a ajuns în Teleorman!

O astfel de caravană a poposit și în județul Teleorman, în satul Negreștii de Sus, acolo unde sute de oameni au fost consultați gratuit de către medici voluntari.

Majoritatea populației din mediul rural este neglijată terapeutic pentru că nu are acces la servicii medicale, spune doctorul Vlad Berbecar, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate. Din acest motiv, o campanie de evaluare a stării de sănătate anuală este foarte necesară, mai ales în zonele defavorizate din mediul rural. De aceea, în anul 2014 a luat ființă caravana cu medici, care își propune să aducă medicii către pacienți, și nu invers.

Iar crearea unui cadrul legislativ care să reglementeze acest fel de servicii medicale este foarte necesar.

Și persoanele de la sate au nevoie de asistență medicală de specialitate

”Prin acest nou concept de asistență medicală se va îmbunătăți accesul pacienților la serviciile de sănătate în zonele lipsite de infrastructură medicală, iar în funcție de nevoile identificate în comunități se poate ajunge la crearea unor adevărate ambulatorii mobile, ce pot acoperi o paletă mai largă de servicii medicale de specialitate.

Inițiatorul proiectului ”Caravana medicală”, deputatul Tudor Pop

Asistența medicală mobilă oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate. Caravanele medicale vor putea fi realizate de către spitalele județene sau de către alte spitale, policlinici, ambulatorii, cabinete medicale individuale aflate  în contract cu casa de asigurări de sănătate, iar serviciile oferite în cadrul acestora vor putea fi decontate”, spune deputatul Tudor Pop, cel care a fost prezent în Teleorman pentru acest eveniment.

Cadrele medicale au consultat pacienții în mod gratuit

Toate cadrele medicale au participat la evenimentul din Teleorman în mod voluntar.

”Totodată, prin această propunere legislativă, medicii specialiști își pot exercita profesia în afara unității medicale la care sunt angajați, fiindu-le recunoscut ca parte a normei de lucru și remunerat serviciul medical prestat în cadrul asistenței medicale mobile. Mai mult, de aceeași recunoaștere beneficiază și medicii rezidenți aflați sub îndrumarea specialiștilor, iar studenții la medicină își vor putea efectua stagiile de practică obligatorii în cadrul caravanelor mobile”, mai spune parlamentarul USR Plus.

Dr. Vlad Berbecar, actualul președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate

Caravana cu medici organizată în județul Teleorman este prima de după pandemie.

Proiectul legislativ al asistenței medicale mobile va fi lansat de către inițiator deputatul Tudor Pop, în două etape. Prima a fost în Teleorman, în satul Negrenii de Sus, alături de co-fondatorul Asociației Caravana cu Medici, Dr. Vlad Berbecar, actualul președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate și de echipa de medici specialiști, iar cea de-a doua lansare va fi prilejuită de depunerea proiectului de lege în Parlament, în data de 2 iunie.