19 februarie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

boboteaza la zimnicea

Boboteaza la Zimnicea: Trei tineri curajoși s-au aruncat în apele înghețate ale Dunării

Trei tineri curajoși s-au aruncat, astăzi, în apele înghețate ale Dunării, pentru a marca Boboteaza la Zimnicea.

Tradiția veche de mulți ani s-a păstrat și astăzi, la Zimnicea. Tinerii curajoși ai orașului s-au avântat în apele înghețate ale Dunării, pentru a recupera crucea aruncată de primarul Petre Pârvu. Tânărul Nicușor Ciobitoare a fost cel care a recuperat-o. El a fost premiat cu bani de municipalitate.

Boboteaza la Zimnicea, o tradiție care încă se păstrează

Tradiția pe care zimnicenii o păstrează cu sfințenie spune că cei care, de Bobotează, se aruncă în Dunăre pentru a recupera crucea, vor fi sănătoși și norocoși tot anul.

Și în 2017, locuitorii orașului de la Dunăre au înfruntat frigul și codul portocaliu de viscol pentru a participa la evenimentele dedicate Bobotezei.

Sărbătoarea a început devreme, atunci când localnicii și-au scos caii la o paradă ce s-a desfășurat pe arterele principale ale orașului, pentru Botezul cailor.

boboteaza la zimnicea

Botezul Cailor este un ritual făcut asupra animalelor de preoţi. Este urmat, de obicei, de o întrecere între cai. Se spune că cei ce-şi botează caii vor avea un an bun, cu recolte bogate. La baza obiceiului stă credinţa că, deoarece calul este ajutorul omului în treburile gospodăreşti şi la muncă de pe câmp, el ar trebui purificat întocmai ca stăpânul pe care-l slujeşte.

După slujba oficiată cu ocazia Bobotezei, punctul de atracție a devenit malul Dunării.

Acolo, primarul Petre Pârvu, împreună cu doi preoți, a aruncat în apă tradiționala cruce.

Trei tineri s-au încumetat să se arunce în Dunăre pentru a recupera crucea. Unul a și reușit să o aducă la mal.

Municipalitatea a oferit șampanie și premii în bani

Participanții la evenimentele de astăzi au primit, din partea municipalității, șampanie. Iar tinerii care au înfruntat frigul și apele reci ca gheața au fost recompensați cu bani.

În plus, temerarii și-au câștigat și garanția unui an cu noroc și sănătate, conform tradiției.

Tradiția creștină spune că aruncarea și recuperarea crucii din apă la sărbătoarea Botezului Domnului simbolizează intrarea și ieșirea lui Hristos din apa Iordanului. Iar întrecerea tinerilor în a scoate cât mai repede crucea din apă are ca temei faptul că Hristos a ieșit de „îndată” din apă, pentru că El nu avea păcate. Nu se aruncă o simplă cruce, ci una sfințită, care poartă în ea, tainic, puterea lui Hristos.