29 septembrie 2022

TR News

Stiri din Teleorman

Ghid de bădărănie! Bădăranul de Facebook

Cu toții avem Facebook. Să recunoaștem. Are Facebook până și bunica. Și distribuie zilnic câte un coș cu pisicuțe drăgălașe sau rețete de cozonaci. Au Facebook și copiii de gimnaziu. Cred că am văzut vreo 2,3 și de la grădiniță. Umblă o vorbă prin popor: „N-ai Facebook, nu exiști!”

Ne trezim, intrăm pe Facebook. Verificăm cine ne-a dat like, cine a mai plecat în concediu, cine, ce a mai mâncat aseară, unde s-a simțit „exciting”, cine a ajuns la urgențe, cine suferă din dragoste, cu cine e într-o relație, ce filme a văzut, ce hăinuțe noi și-a cumpărat sau ce cadouri a primi de la „iubi”!

Mâncăm Facebook pe pâine sau Facebook-ul ne mănâncă din viață o sumedenie de clipe. Dar nu ne putem lipsi de el. Pe stradă, în mașină, la muncă, la școală, acasă.

Pricep că e folositor. Ținem legătura cu amicii plecați de acasă, cu familia, chiar și cu foștii sau actualii colegi de serviciu. Mai citești o știre, o noutate, afli ce se întâmplă prin lume, prin țară și pe la tine prin oraș. Sau pur și simplu te relaxezi și îți clătești ochii.

”Don Juan” și ”Castranova” își caută victimele

retele-de-socializare-2

Până aici toate bune. Dar ce ne facem cu acele specimene pentru care Facebookul a devenit teren de joacă? Și nu vorbesc nici despre Candy Crush, Solitaire sau Dragon City.  Vorbesc acum despre bădăranul care încearcă să agațe femei din spatele calculatorului sau al telefonului.

Am încercat mereu să înțeleg cum și aleg acești „don juani” virtuali victimele. Am multe prietene care îmi spun că s-au trezit din senin cu câte un „cuceritor” cu poftă de discuții. Fie că face parte din lista de prieteni sau nu, Cassanova de Facebook se bagă în seamă curtenitor și plin de intenții bune.

Femeia i-a dat accept după ce a observat că pare om serios, au mai mulți prieteni comuni sau chiar se cunosc.

Personajul decent în viața de zi cu zi, devine un fel de ”maestru al replicilor” în lumea virtuală. Îmi și închipui cum își deschide el contul, cum glisează cu ochi de vultur în căutare de pradă, cum analizează prietene, poze, postări, comentarii. Sau e numai în mintea mea tot filajul ăsta? Iar seducătorul e un nevinovat surprins și aprins de imaginea care tocmai i-a apărut la ”news feed”, din care niște ochi galeși ,o pereche de buze superbe și un păr de amazoană îl fac să nu își mai poată controla degetele care fără voia lui tastează.

Ce dacă primește block? Are alte conturi

„Bună frumoaso, cf?” Femeia citește și nu înțelege ce l-a lovit pe amic. Ignoră și își vede de treabă. Cu un gust amar. În poze e de mână cu iubitul, soțul sau copilul. A specificat destul de clar în profil că e măritată, logodită sau este într-o relație. Iar la interese are lectura, muzica, gastronomia sau plimbările prin parc.

Individul insistă. Îi da like după like, ba chiar și un comentariu plin de admirație în așteptarea răspunsului. Amica însă e deja scârbită.

„Aha…se lasă greu”, își spune înfierbântatul cu burtă, serviciu prost plătit și nevastă trecută de 40 de ani care nu îi mai stârnește interesul. Și revine cu mesaje: „ești o dulce. vrei să vb?”

Sătulă, femeia îi răspunde: „domnule, nu cred că ne cunoaștem și nu vă permit un asemenea vocabular”!

Replica individului cade ca nuca în perete: „dk te-ai supărat? ai probleme? ai vrea să vorbim? îmi poți spune orice. sunt discret”.

Multe femei cedează și ajung să se confeseze

O să fiți uimiți. Din păcate aici cele mai slabe de înger cedează. Nu, nu încercați să mă contraziceți. Sunt multe femei serioase care au probleme. Multe care se simt neglijate. Multe pe care atenția unui „libidinos de chat” le face să își deschidă sufletul.

Însă celelalte femei ajung la capătul răbdării și îl șterg pe bădăran din listă după ce îl îndeamnă să-și bage mințile în cap. Credeți că tipul face un duș scoțian și se potolește? Ei, aș! Observă că încă nu e blocat! Îi scrie în continuare: „dk m-ai șters? am zis ceva rău? ești o scumpete de femeie și aș vrea să ne cunoaștem. să vorbim”. Primește „block”. Își râde în barbă și se deconectează. Obsedatul mai are și alte conturi. O să revină de acolo. Până ajunge să provoace probleme sau chiar certuri în familie.

Refuzurile nu îl descurajează. Are sute de opțiuni în listă. Azi una, mâine alta… Stă la pândă. O postare nostalgică a uneia dintre ele și pornește atacul. O poză drăguță, prilej de complimente.

Afară vopsit gardul… înăuntru-i leopardul

Dacă are noroc și „prinde câte un like” la poza lui sau la urarea zilnică de „bună dimineața, prieteni”, calea e netezită. Bădăranul de Facebook se crede fermecător, puternic, sau după caz, „tare în replici”! Dincolo de profilul virtual stă însă un nesigur, un frustrat și un singur în lumea reală. Postează curcani rumeniți, dar nevasta îi pune pe masă fasole. Dacă nu are nevastă desface o conservă și taie o felie de salam. Dă sfaturi și le știe pe toate. Amicii de Facebook îl respectă pentru că mereu e prezent cu o opinie. Acasă însă nu e în stare să bată un cui sau să plătească o factură. Comentează cu „iepurași, inimioare și mii de zâmbete” în timp ce toți ai lui îi știu de frică.

Avem însă și varianta decentului care își „dă arama pe față” în privat. Nu te-ai aștepta niciodată. Familie fericită, omul respectă și e respectat oriunde s-ar duce. Amabil, politicos, comportament moral. Online, „mâța blândă” începe să zgârie. Rău. Să-și înfigă colții. Să toarcă. Sau să îndruge. Să propună și să ceară lucruri de care nici starletele XXX nu au auzit.

O concluzie? Mai degrabă o cugetare! Mare-i grădina Facebook-ului și încap atâtea … fețe în ea!