15 mai 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Alocațiile pentru copii majorate și pensii recalculate

Din luna aprilie, alocaţia de stat pentru copii a crescut. Astfel, copiii cu vârsta de până la 2 ani beneficiază de o alocație de 300 de lei, iar cei cu vârste între 2 şi 18 ani primesc o alocație de 150 de lei.

”Majorarea alocațiilor, votată de Parlament în luna februarie, a fost posibilă doar ca urmare a adoptării unui amendament propus de președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, cu privire la creşterea deficitului bugetar pentru a putea fi susţinută financiar această majorare și prin adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență care a modificat Legea 61/1993 privind alocațiile de stat pentru copii şi Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Majorarea alocaţiilor ar fi trebuit să se aplice din luna martie. Însă întârzierea nejustificată cu care preşedintele Klaus Johannis a promulgat Legea Bugetului de Stat a făcut imposibil acest lucru. Astfel, milioane de copii nu s-au putut bucura de creșterea alocațiilor în luna martie”, se arată într-un  comunicat de presă al PSD Teleorman.

În judeţul Teleorman, începând cu luna aprilie, în jur de 54.000 de copii vor beneficia de alocații majorate. Pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, majorarea este de 78%, iar pentru cei cu vârsta de pâna la 2 ani, alocațiile cresc cu 50%.

Cresc pensiile pentru grupele de muncă

Din luna aprilie, sute de pensionari din Teleorman beneficiază de majorări ale cuantumului pensiei ca urmare a recalculării. Până la finele lunii martie au fost recalculate un număr de 815 pensii. Diferențele bănești, calculate începând cu 1 octombrie 2018, vor fi achitate după data de 9 aprilie 2019 către beneficiarii care primesc pensia prin mandat poștal și în luna mai, odată cu drepturile de pensie, către cei care își primesc drepturile în cont curent.

Procesul recalculărilor vizează pensiile foştilor salariaţi încadraţi în grupele I şi II de muncă, urmare a unei modificări legislative iniţiate de Partidul Social Democrat și adoptată de Parlament anul trecut.

Tot în acest an, toţi pensionarii din România vor beneficia de o nouă creştere a punctului de pensie.