19 mai 2024

TR News

Stiri din Teleorman

west nile

Alertă de sănătate! Ţânţarul responsabil de infecţia cu virusul West Nile şi-a făcut din nou apariţia

Alertă de sănătate! Ţânţarii purtători ai virusului West Nile şi-au făcut apariţia în ţara noastră. Din cauza ploilor din ultima perioadă, urmate de perioade de încălzire şi inundaţii, în unele zone ale ţării a fost confirmată apariţia speciei de ţânţar “Aedes albopictus”, responsabil de infecţia cu virusul West Nile. În acest sens, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Teleorman au emis o atenţionare.

Noi operaţiuni de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare

Pentru a preîntâmpina răspândirea bolii, serviciul public de interes local Administrația Domeniului Public Alexandria efectuează tratament terestru de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare pe domeniul public al municipiului Alexandria.

Tratamentul se va efectua in intervalul 20 – 24 august 2018, atât terestru, cât şi prin pulverizare aeriană, cu substanţe din grupa principală 3, respectiv Aqua K-Othrine, cu precădere în zonele cunoscute a fi posibile locaţii de înmulţire a ţânţarilor (parcuri şi locuri caracterizate prin acumulări de apă).

Crescătorii de albine din municipiu sunt rugaţi să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării familiilor de albine.

Virusul West Nile

Cele mai multe cazuri de infectare cu virusul West Nile nu sunt grave, mulți dintre cei contaminaţi nu prezintă nici un simptom sau simptome asemănătoare unei gripe ușoare, cum ar fi dureri de cap, dureri musculare și febră.

Probleme grave, ca encefalita sau meningita, apar la mai puțin de 1 la sută dintre persoanele infectate, dar acestea pot fi fatale.

Semnele unei infecții severe pot include slăbiciune musculară, dezorientare, crize convulsive (convulsii) și pierderea conștienței. Virusul nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătura de ţânţar.

Medicii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor chimice repelente pentru ţânţari; împiedicarea pătrunderii ţânţarilor în casă, cu ajutorul plaselor de protecţie; asigurarea desecării băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută şi a gunoiului menajer.