29 noiembrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Agricultura: șansa României pentru a trece cu bine peste următoarea criză majoră care va lovi omenirea

În cei aproape 30 de ani de democraţie s-au schimbat multe lucruri în România. Unele în bine, dar cele mai multe în rău. Printre domeniile care s-au confruntat cu mari greutăţi în perioada postcomunistă se numără şi agricultura, o ramură strategică a economiei româneşti.

În perioada primilor ani ai tranziţiei, agricultura românească a cunoscut câteva calamităţi, dar nu naturale, ci mai degrabă politice. Fărâmiţarea excesivă a suprafeţelor, privatizarea dezastruoasă a SMA-urilor şi IAS-urilor, dar, mai ales, distrugerea sistemelor de irigaţii, care în perioada comunistă erau considerate investiţii de securitate naţională, iar funcţionarea lor o problemă care era analizată în CSAT.

Analiştii economici spun că următoarea criză majoră care va lovi omenirea va fi criza alimentară. Prin urmare, agricultura este şi va fi o problemă de securitate naţională.

O primăvară secetoasă

Din păcate anul 2020 a fost unul extrem de secetos. Suprafața totală a culturilor agricole care a fost calamitată în acest an, din cauza secetei excesive din primăvară, așa cum reiese din centralizarea suprafețelor cuprinse în procesele -verbale întocmite de către comisiile de evaluare din fiecare județ este de 1.165.000 de hectare.

ica calota”Activitatea în agricultură, spre deosebire de celelalte ramuri ale economiei naţionale, se desfăşoară în condiţii de risc şi incertitudine, ca urmare a influenţei factorilor naturali, a căror evoluţie nefavorabilă poate provoca, an de an, însemnate pagube producătorilor agricoli.

Seceta excesivă, inundaţiile şi temperaturile scăzute produc importante pagube în agricultură.

Nu este prima dată când abordez subiectul secetei şi cum este afectat sectorul agricol.

Şi în acest an ne confruntăm cu această problemă. Însă anul acesta, pe fondul pandemiei de coronavirus, se suprapune o secetă gravă, pedologică, şi care ar fi chiar mai cumplită decât cea din 1947.

Este concluzia specialiştilor din domeniu, care spun că de vină sunt iarna fără zăpadă, lipsa ploilor de primăvară şi vântul puternic. Toate plantele semănate au început să se usuce şi, dacă nu va ploua în perioada următoare, pierderile pot ajunge până la sută la sută.

Pe aproape 40% din teritoriul României se manifestă seceta pedologică extremă sau puternică, şi cel mai puternic s-a resimţit în Moldova şi Dobrogea, unde a afectat trei milioane de hectare de culturi de grâu, orz, orzoaică şi rapiţă.

Se estimează o pierdere a producţiei de până la 50%, ceea ce ar acoperi necesarul de consum pentru aceste produse. Vor fi consecinţe în lanţ asupra preţurilor, iar asta fără să ştim cât va dura această criză.

Amploarea fenomenului este semnificativă şi un număr foarte mare de fermieri se află în dificultate”, este semnalul de alarmă tras de deputatul de Teleorman, Ică Florică Calotă în Parlamentul României.

Subvenții pentru culturile afectate

Potrivit acestuia, fermierii afectați vor primi despăgubiri.

”Măsurile de sprijinire a producătorilor agricoli vin de la Parlament, cât şi de la Ministerul Agriculturii.

Săptămâna trecută, Comisia pentru agricultură din Camera Deputaţilor a adoptat Propunerea legislativă privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile. Această propunere prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat, având ca obiectiv acordarea de compensaţii producătorilor agricoli afectaţi de efectele fenomenelor meteorologice nefavorabile.

Despăgubirile vor fi acordate după data de 15 iunie, pentru a se putea face o analiză a fiecărui judeţ în parte”, a mai spus deputatul Calotă.

Este evident, în acest context, că irigaţiile prezintă o importanţă deosebită, atât pentru asigurarea unor producţii agricole, cât şi pentru ameliorarea condiţiilor de mediu. Agricultura României poate fi performantă cu ajutorul sistemelor de irigat, iar fermierii, cât şi consumatorii să nu mai sufere din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Suprafața totală a culturilor agricole care a fost calamitată în acest an, din cauza secetei excesive din primăvară, așa cum reiese din centralizarea suprafețelor cuprinse în procesele -verbale întocmite de către comisiile de evaluare din fiecare județ este de 1.165.000 de hectare.