4 martie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

162 de ani de la Mica Unire

162 de ani de la Mica Unire sărbătorită în pandemie. Pe 24 ianuarie 1859 a avut loc unirea principatelor române sub Alexandru Ioan Cuza, zi cunoscută și ca Mica Unire. Unirea principatelor române sub Alexandru Ioan Cuza a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național român

Unirea principatelor a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări. În anul 1848 s-a realizat unirea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniei lui Mihai Sturza și respectiv Gheorghe Bibescu. În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie1859, urmând ca la 24 ianuarie acesta să fie ales și în Țara Românească.

Faptul împlinit la 24 ianuarie era considerat de Poarta Otomană și de Austria, drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenției din 1858 nu se specifica ca domnitorul ales în cele două Principate să fie persoane diferite. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul realizând unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere, în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern.

Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele încep să se numească oficial România, pentru ca la 1 decembrie 1918 să se înfăptuiască Marea Unire, Transilvania cu România creând actualul stat.

Alexandru Ioan Cuza, înfăptuitorul unirii de la 24 ianuarie 1859, se trăgea dintr-o veche familie de moldoveni, din părțile Fălticenilor, familie de cluceri, spătari, comiși, ispravnici. Cuza s-a născut la 20 martie 1820, a învățat până în 1831 la Iași, unde a avut colegi pe câțiva dintre viitorii săi colaboratori, între ei Vasile Alecsandri. E trimis apoi la Paris unde își ia bacalaureatul în litere. S-a întors apoi în țară unde a urmat armata. S-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti. Actul de unire de la 24 ianuarie 1859 îl poziționează pe Alexandru Ioan Cuza în cel de întemeietor al statului național.

În alți ani, Mica Unire era sărbătorită în toată țara. În acest an, din cauza pandemiei cu coronavirus, din cauza restricțiilor, oamenii nu s-au mai unit în horă, să dea mână cu mână.

”De când ne știm, trăim cu credința în suflet și ne iubim țara. Indiferent de vremurile pe care le-a trăit, această nație nu a încetat niciodată să fie mândră, corectă și curajoasă.

Ne-am apărat țara în toate etapele istoriei, iar astăzi, după 162 de la nașterea statului modern,  Mica Unire de la 24 ianuarie 1859, suntem tot aici, cu același suflet curat, același curaj și aceeași dragoste de țară. Unirea Principatelor Române a fost nu doar un moment glorios în istoria României, ci şi începutul energic al europenizării țării.

Pentru mine, politician liberal, procesul început acum mai mult de un secol și jumătate rămâne și astăzi inspirator, ca direcţie şi valori. Sunt dator a oferi teleormănenilor viziune europeană, determinare, angajament şi responsabilitate. Voi face totul pentru acest județ și pentru oamenii care trăiesc aici, așa cum am promis”, a spus senatorul PNL, Eugen Pîrvulescu.