11 mai 2021

TR News

Stiri din Teleorman

west nile

Virusul West Nile a luat viața unui teleormănean

Virusul West Nile a ucis încă un român. E cel de-al optulea caz înregistrat în ultimele luni. Din păcate, de această dată este vorba chiar despre un teleormănean.

77 de persoane din toată țara au fost diagnosticate cu virusul West Nile. Din păcate, în 8 dintre cazuri medicii nu au mai putut face nimic, fiind constatat decesul. Numai în ultima săptămână, 12 români s-au infectat cu virusul West Nile, iar două persoane au murit din cauza bolii. Printre victime se află și un teleormănean, din zona Turnu Măgurele.

Autoritățile au luat deja primele măsuri. De exemplu, Centrul Naţional de Transfuzii va verifica tot sângele care provine de la donatori. În judeţele în care există suspiciuni sau confirmări nu se mai primeşte sânge timp de o lună.

De la începutul anului până acum, cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu virusul West Nile au fost înregistrate în Brăila (17), Municipiul Bucureşti (16), Galaţi (7), Ilfov (6), Ialomiţa (5), Iaşi (5), Bacău (3), Dolj (3), Olt (3), Giurgiu (3), Prahova (2), Tulcea (2), Constanţa, Mehedinţi, Mureş, Teleorman, Vâlcea – câte un caz.

Cele mai multe îmbolnăviri s-au înregistrat la românii cu vârste cuprinse între 70 şi 79 ani şi 60 – 69 ani.

Îngrijorător este faptul că aproape toate persoanele infectate cu virusul West Nile nu prezintă nici un simptom în prima săptămână. Dacă o persoană a fost înţepată de un ţânţar purtător al virusului West Nile, primele simptome vor apărea într-o perioadă de maximum 15 zile. Ele constau în febră uşoară, cefalee, frisoane, transpiraţie excesivă, dificultăţi la înghiţire şi dureri articulare, care pot dura câteva zile şi dispărea apoi, treptat.

Dacă nu este tratat la timp, virusul duce la encefalită sau meningită sau chiar moarte.

Nu există tratament

Nu există un tratament special în cazurile persoanelor infectate cu virusul West Nile. În cazurile în care persoana are simptome foarte uşoare, vor dispărea cu uşurinţă. Este necesară spitalizarea doar în cazurile simptomelor mai grave.

Pentru a evita îmbolnăvirea, specialiștii ne recomandă să evităm înţepăturile de ţântar. Acest lucru îl putem face purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, sau să utilizăm substanțe chimice care omoară țânțarii.

Trebuie precizat faptul că virusul West Nile nu se transmite de la om la om și nu se ia prin atingere sau sărut.