1 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

agresiune, restrictie

Victimele violenței domestice vor putea obține un ordin de protecție imediat

Victimele violenței în familie vor putea fi mai ușor apărate de agresorii lor. Parlamentarii români, printre care și deputatul de Teleorman, Violeta Răduț, vor introducerea unui ordin de protecție de urgență. Astfel, legislația românească în privința prevenirii și combaterii violenței în familie se va alinia legislației europene.

Ordin de protecție de urgență, pentru victimele violenței domestice

”În majoritatea cazurilor, lipsa unei măsuri legale imediate pune victima în situația de a împărți în continuare domiciliul cu agresorul. Ordinul de protecție de urgență reprezintă o măsură provizorie care oferă siguranță imediată victimelor violenței domestice”, este de părere deputatul Violeta Răduț.

Din momentul în care autoritățile competente precum Poliția, Asistența socială, Unitățile de primiri urgențe sunt anunțate despre un caz de violență domestică și până la obținerea unui ordin de protecție, viața victimei este pusă în pericol, în lipsa unor măsuri imediate. Prin introducerea ordinului de protecție de urgență, organul de poliție constatator va avea competența să evacueze agresorul din gospodăria în care conviețuiesc părțile și să îi impună acestuia să păstreze o distanță minimă față de victimă.

Legea pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, modificată

Mai mulți deputați și senatori români, printre care și teleormăneanca Violeta Răduț, vor modificarea actualei Legi privind prevenirea și combaterea violenței în familie. Modificările fac referire, în principal, la introducerea ordinului de protecție de urgență, care va avea 0 valabilitate de 5 zile. De asemenea, în noua lege apare și noțiunea de concubin. Așadar, violența domestică nu mai este săvârșită doar de soți, ci și de concubini.

În plus, împăcarea părților va înlătura răspunderea penală doar în cazul primei sesizări sau plângeri penale. În cazul în care agresorul săvârșește în mod repetat infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății, precum și infracțiuni asupra unui membru de familie, împăcarea părților nu mai poate înlătura răspunderea penală.

Ajutor imediat pentru victime

Susținătorii modificărilor legislative sunt de părere că acestea vor asigura ajutorul imediat al victimei. În acest fel, în numeroase cazuri, s-ar putea chiar salva viața persoanei vătămate.

În plus, în cazul actelor de violență săvârșite în mod repetat, împăcarea părților nu ar mai fi posibilă, agresorul fiind obligat să răspundă penal pentru faptele sale.