Vești bune pentru pensionarii din Teleorman! Pensiile cresc de la 1 septembrie

Începând cu 1 septembrie, punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 de lei.

Majorarea pensiilor pentru luna septembrie este deja calculată și de săptămâna viitoare vor fi făcute primele plăți către Poștă Română, astfel încât de la 1 septembrie noile valori ale pensiilor să fie deja plătite.

Vești bune pentru pensionarii din Teleorman

”Majorarea pensiilor este deja calculată și, de săptămâna viitoare, se vor face primele plăți către Poșta Română, astfel încât și pensionarii din județul Teleorman vor primii pensiile mărite de la 1 septembrie.

De majorările promise în conformitate cu Legea Pensiilor vor beneficia 102.041 cetățeni teleormăneni, care pot să se bucure chiar din aceasta toamnă de o creștere semnificativă a veniturilor, prin măsurile luate de Guvernarea PSD. Putem spune că majorarea pensiilor este una dintre cele mai așteptate măsuri luate de Guvernul PSD.

De la 1 septembrie 2019 punctul de pensie va crește la 1.265 de lei, în 2020 va ajunge la 1.775 de lei și la 1.875 de lei, în 2021.

În ultimii doi ani a avut loc o creștere a punctului de pensie de la 816 lei în 2016, la 1100 lei în 2018, ajungând din luna septembrie la 1265 lei, dar și o majorare a pensiei minime garantate de la 640 de lei în prezent, până la 704 lei în septembrie 2019 și până la 775 de lei în 2020”, spune președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu.

Noi reglementări

Potrivit noii legi, pensia minimă se va plăti celor cu minimum 15 ani de cotizare la sistemul public de pensii. Aceasta se calculează raportat la salariul minim brut pe țară de la acel moment. Minimul va fi de 45%, aferent stagiului minim de cotizare, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare an lucrat în plus.

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Studiile de masterat și doctorat se vor fi luate în calcul la vechimea necesară pensionării. De asemenea, vor fi considerate vechime în muncă stagiul militar, concediul pentru creșterea copilului, deportarea, prizonieratul, detenția politică sau pensia de invaliditate. Acestea sunt și în legislația actuală.

O altă măsură inclusă în noua lege a pensiilor o constituie plata retroactivă a contribuțiilor pentru pensii. Astfel, noua lege permite ”cumpărarea” de vechime. Nu se pot depăși 5 ani în total, dar se vor putea plăti perioade diferite.

Până acum, existau două tipuri de pensionare anticipată, respectiv fără penalizare și parțială. Actul normativ a eliminat pensionarea anticipată fără penalizare.

Pensia anticipată se cuvine cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare. De aceasta beneficiază persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi cei care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani. Cuantumul acesteia se stabilește prin diminuarea pensiei de limită de vârstă cu anumite procente, în funcție de numărul lunilor de anticipare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *