1 octombrie 2020

TR News

Stiri din Teleorman

Unitățile de învățământ din Teleorman sunt pregătite pentru începerea noului an școlar

Unitățile de învățământ din județul Teleorman sunt pregătite pentru începerea noului an școlar. Acesta este anunțul ministrului educației, Monica Anisie, după vizita în județul Teleorman.

Elevii din județul Teleorman se vor duce la școală, fizic. Înainte de intrarea în unitatea de învățământ acestora le va fi măsurată temperatura. În clasă, între elevi va exista o distanță de un metru, iar acolo unde nu se poate realiza această distanțare, vor trebui să existe separatoare.

Distanțare fizică sau separatoare

„Începem anul școlar în conformitate cu Ghidul pe care Ministerul Sănătății îl va aproba. El este acum în dezbatere publică și această măsură a distanțării este acum modificată. Ministerul Sănătății a prevăzut o distanță de un metru, și, acolo unde nu se poate realiza această distanțare, să existe separatoare între copii. Măsura cea mai importantă este aceea de a purta mască și de a ne spăla cât mai des pe mâini”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, aflată la Alexandria.

Primăriile pot accesa fonduri pentru cumpărarea de măști de protecție

Aceasta a mărturisit că primăriile pot accesa fonduri europene în procedură simplificată pentru a asigura tuturor elevilor măști de protecție la intrarea la orele de curs.

Referitor la declarația pe proprie răspundere pe care părinții ar urma să o semneze atunci când își trimit copiii la școală, ministrul a ținut să clarifice câteva aspecte. Potrivit ministrului Edcuației, această declarație a fost introdusă la cererea Ministerului Sănătății, pentru că „și părintele trebuie să își asume, alături de școală și de autoritățile locale, această revenire la cursuri”. Anisie recunoaște că mulți părinți au fost alarmați de această declarație, dar nu au motive de îngrijorare.

Astfel, elevii ar putea intra în şcoală doar cu declaraţia pe propria răspundere completată de către părinţi, potrivit căreia copilul nu a prezentat simptome specifice COVID-19, nu a fost diagnosticat cu această boală şi nici nu a venit în contact cu o persoană testată pozitiv în ultimele 14 zile.

Părintele se angajează să nu ducă elevul în colectivitate dacă acesta prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc).

„Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu, ca părinte, trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil”, a adăugat ministrul.

Apă în toate unitățile de învățământ din județ

Alături de ministrul Educației, Monica Anisie s-a aflat președintele PNL, Eugen Pîrvulescu, dar și secretarul general adjunct al Guvernului, Cristi Barbu. Senatorul liberal a dat asigurări că va face toate demersurile necesare pentru ca în toate unitățile de învățământ de pe raza județului Teleorman să existe posibilitatea ca elevii să se poată spăla pe mâini ori de câte ori simt nevoia să se dezinfecteze.