20 iunie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Un stil de viață sănătos și o dietă echilibrată, secretul unor rinichi sănătoși

Alexandria este singurul oraș din România care marchează, anul acesta, Ziua Internațională a Rinichiului, prin intermediul Spitalului Județean de Urgență din oraș. Cadrele medicale și conducerea unității spitalicești au demarat o campanie de conștientizare în ceea ce privește afecțiunile renale, atât în rândul pacienților cu boli ale rinichilor cât, mai ales, în persoanelor care prezintă risc de îmbolnăvire.

Andreea Apostol este medic nefrolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Alexandria. De Ziua Internațională a Rinichiului, aceasta a lansat o campanie de informare despre ce înseamnă afecțiunile renale și cum pot fi ele prevenite. Un mod de viață sănătos și analizele medicale efectuate regulat sunt primii pași pe care oricine îi poate face pentru a-și menține rinichii în stare bună.

”Cele 8 reguli de aur pentru rinichi sănătoși sunt să rămânem în formă, să fim activi, să mâncăm sănătos, să ne controlăm glicemia și tensiunea, să oprim sau să nu inițiem fumatul, să nu luăm în mod regulat medicație antiinflamatoare sau antialergică fără prescripție medicală și, evident, persoanele cu diabet zaharat, cu hipertensiune arterială, obezitate sau cu istoric familial de boli renale să facă analize anual. Iar dieta este cea mai importantă. Studiile arată că o dietă hipocalorică scade riscul de boli renale”, sune medicul Andreea Apostol.

Medicul atrage atenția și asupra importanței consumului de apă

”Este importantă cantitatea de apă, dar aceasta se adaptează la individ. Nu există un standard, cantitatea de apă se adaptează în funcție de individ, de nevoi sau de activitatea fizică din ziua respectivă. Clar trebuie să ne hidratăm. Este cel mai important. Și mai importantă este hidratarea în cantități mici. Nu bem niciodată un pahar de apă odată, pentru că se elimină la fel de repede și nu ne hidratăm. Bem apă cu guri mici. Un pahar cu apă îl bem într-o umătate de oră sau chiar o oră”, ne sfătuiește medicul nefrolog.

Medicul Andreea Apostol spune că cei care suferă de hipertensiune arterială și diabet zaharat trebuie să facă analize de specialitate în fiecare an sau chiar o dată la șase luni, pentru a ține bolile renale sub control. Iar oamenii sănătoși, care nu au factori de risc asociați, ar trebui să consulte un medic imediat ce simt durere lombară sau, mai grav, dacă descoperă sânge în urină.

Afecțiunile renale afectează tot mai mulți teleormăneni, spun medicii, care se confruntă zilnic cu noi astfel de cazuri. În acest moment, în Centrul de Hemodializă al Spitalului Județean din Alexandria sunt tratați constant 40 de pacienți.