18 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Tutunul și alcoolul, la ordinea zilei printre liceeni

Adolescenții români au comportament de tavernă de la vârste fragede. Aceștia beau alcool și fumează mai mult decât colegii lor din alte țări ale Uniunii Europene.

Cel puțin asta au scos la iveală cele mai recente rezultate ale unui studiu efectuat în rândul tinerilor din Europa, studiul ESPAD. Conform acestora, aproape 78 la sută din tinerii de 16 ani din țara noastră au consumat alcool cel puțin o dată și 51 la sută au fumat.

”Consumul de tutun și alcool continuă să înregistreze valori ridicate în rândul adolescenților de 16 ani din România.

Deși consumul de tutun în rândul adolescenților din România s-a înscris pe o linie descendentă începând din 2003, în 2015 se menţine la valori similare celor observate în studiul anterior, fiind peste mediile europene, pentru toate perioadele de referinţă.

Tinerilor le place și alcoolul

Proporţia adolescenţilor de 16 ani care au consumat de-a lungul vieţii vreo băutură alcoolică este de 77,9 la sută.

De asemenea, în anul 2015, consumul de alcool din ultimele 12 luni înregistrează valoarea de 68,9% şi urmează tendinţa europeană.

Adolescenții teleormăneni nu fac, cu siguranță, excepție de la regulă, studiul fiind efectuat în licee din toată țara. Pentru studiul ESPAD realizat în România, s-au luat în considerare adolescenţii născuţi în anul 1999, eşantionul fiind de 3.500 de elevi (1.711 băieți și 1.789 fete), selectaţi din 170 de şcoli (339 clase a IX a şi a X a).

Cu toate acestea, din păcate, în acest moment, Teleormanul nu are o statistică legată de numărul de tineri din județul nostru care consumă alcool și tutun.