18 ianuarie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Peste 200 de teleormănence suferă de cancer la sân

Mulți oameni ar putea crede că Teleormanul, lovit deja de sărăcie și de probleme sociale, este ferit măcar de alte necazuri. Din nefericire, nu este deloc așa. Locuitorii județului nostru trebuie să lupte și cu cancerul. Sute de oameni sunt înregistrați anual în evidențele Secției de Oncologie a Spitalului Județean Teleorman.

165 de teleormăneni au murit în ultimul an de cancer pulmonar

Cei mai mulți teleormăneni se îmbolnăvesc de cancer pulmonar. Conform medicului Alice Drăghici, șeful Secției de Oncologie a Spitalului Județean, 223 de pacienți sunt, acum, înregistrați la Oncologie cu această maladie. Mai grav este că alți 165 de teleormăneni au murit, într-un singur an, din cauza cancerului pulmonar.

Cancerul colorectal face și el numeroase victime în rândul locuitorilor județului nostru. Medicul Alice Drăghici spune că în acest moment sunt înregistrate 176 de cazuri noi.

A crescut numărul bolnavilor de cancer de sân

Din păcate, și incidența cancerului la sân a crescut, în ultima perioadă, la momentul acesta fiind înregistrate 203 cazuri. Numai anul trecut 102 femei au fost luate în evidențele secției teleormănene de Oncologie, iar în 2016 au apărut alte 54 de cazuri noi. Cel mai grav este faptul că majoritatea bolnavelor vin la medic prea târziu, atunci când șansele de vindecare sunt mai reduse.

70 la sută din cancerele la sân apar la femeile la care nu se identifică un factor de risc concret. Simptomele care ar trebui să le pună pe femei pe gânduri sunt apariția unor noduli sau denivelări, modificări de formă sau culoare a sânului, retracție mamelonară, retracție tegumentară, aspectul de ”portocală” al tegumentului, scurgeri mamelonare sau durere. De asemenea, prezintă risc mai mare de îmbolnăvire femeile care au rude de gradul I afectate de neoplasm mamar sau ovarian și cele care folosesc contraceptive orale pe o perioadă mai mare de 5 ani.

Motivul acestor îmbolnăviri, spune medicul Drăghici, nu este, neapărat sărăcia sau lipsa medicamentelor, ci lipsa prevenției și slaba finanțare a programului național împotriva cancerului.

Din fericire, cancerul mamar este complet vindecabil, dacă este depistat la timp și tratat corespunzător. Doctorul Alice Drăghici spune că are paciente pe care le-a vindecat în urmă cu 30 de ani și care acum duc o viață normală.

Cancerul de sân se poate depista prin simpla palpare

Pentru ca această maladie să fie vindecată, medicii de familie, în primul rând, ar trebui să le efectueze femeilor controale mai amănunțite și să le trimită, ulterior, la alte investigații, dacă este cazul. În plus, orice femeie poate depista vreo modificare a sânului prin simpla autopalpare.  Iar un examen imagistic anual (mamografie sau ecografie mamară) este recomandat cu insistență de medicii specialiști. Atenție, însă, examenul imagistic trebuie făcut la clinicile avizate și cu competențe în domeniu.

O altă rezolvare simplă a problemei cancerului ar fi intrarea mamografiei pe lista serviciilor gratuite oferite de Casa de Asigurări de Sănătate. În Teleorman, o investigație de acest gen costă 150 de lei, bani pe care multe paciente nu îi au. Iar Casa de Sănătate decontează, lunar, în medie, doar costul investigației pentru 15 paciente.

În Luna Roz, specialiștii ne dau vești încurajatoare. Cancerul de sân este curabil dacă este detectat la timp și dacă pacientele, medicii și sistemul sanitar colaborează în această direcție. Mai mult, Clinica EXMED oferă 30 de investigații imagistice gratuite pacientelor cu vârsta peste 60 de ani și cu venituri sub 1.000 de lei.

TR News oferă cadou unei cititoare cu vârsta peste 40 de ani un voucher gratuit pentru o mamografie la Clinica EXMED (care în mod normal costă 150 lei). Intra în posesia voucherului prima doamnă care distribuie articolul pe pagina personală de Facebook. După distribuire sunați la numărul de telefon 0734.674.787 pentru a stabili detaliile. ATENȚIE! Voucherul este valabil doar în luna octombrie.