19 februarie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Timotei Stuparu s-a autodenunțat la DNA

Ce înseamnă când, deși îi rogi, nici procurorii DNA nu vor să te bage în seamă? Că ești curat ca lacrima sau că ești insignifiant și cazul tău nu prezintă interes ori pericol pentru societate? În fond, sunt zeci de sesizări zilnice, atât către Poliție cât și către alte instituții cu competențe în aplicarea și respectarea legii venite de la oameni ”inoportunați” de extratereștri, ”bombardați” cu raze X sau ”filați” de niște umbre ciudate. Iar legiuitorii nu au suficient timp la dispoziție să rezolve și aceste ”cazuri”, oricât de ”importante” ar părea ele.

Cam așa s-a întâmplat și cu senatorul teleormănean Timotei Stuparu, care spune că procurorii anticorupție nu i-au luat în seamă autodenunțul conform căruia a fraudat și el, alături de Liviu Dragnea, referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Pesedistul spune că, în perioada în care Liviu Dragnea era anchetat în dosarul Referendumului, în partid s-a luat decizia ca mai mulți membri să-l susțină pe acesta, declarând la DNA că și ei, la rândul lor, au făcut demersuri pentru a scoate oamenii la vot.

”În 2012 a avut loc referendumul pentru demiterea lui Băsescu. S-a întâmplat ca lui Liviu Dragnea, singurul din USL, să i se intenteze un proces politic, deși USL-ul a avut inițiativa demiterii. Și atunci, ai noștri, îngrijorați, au zis să-l susțină public pe Dragnea, pentru că toți am chemat oameni la vot, i-am lămurit să vină să voteze. Eu însumi mi-am făcut un autodenunț, ajutat de un jurist, în care am spus că am făcut aceleași lucruri pe care le-a făcut Liviu Dragnea”, a spus senatorul PSD Timotei Stuparu, în cadrul unei emisiuni difuzate pe un post local de televiziune.

Procurorii i-au dat cu flit

Numai că socoteala de la partid nu s-a potrivit cu cea de la DNA. Nu doar că autodenunțul lui Stuparu nu l-a ajutat deloc pe Dragnea, dar procurorii anticorupție nici nu i-au luat senatorului teleomănean declarația în seamă.

”Am primit răspuns după două săptămâni. Cei de la DNA mi-au spus că, în baza legii, dacă nu am săvârșit o infracțiune de un milion de euro nu sunt în atenția lor”, a mai spus senatorul Stuparu.

Ce am înțeles noi din povestea asta este faptul că Timotei Stuparu nu a furat un milion de euro. Nu atât de mult, dar cu buzunarele goale tot nu a rămas. Și chiar dacă pentru DNA nu a prezentat nici un interes, Parchetul General și, ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție l-au găsit vinovat de fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au decis condamnarea senatorului Timotei Stuparu la 1 an și 7 luni de închisoare cu suspendare. Totodată, demnitarul teleormănean a fost obligat să execute 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, la primăria municipiului Alexandria.