19 octombrie 2021

TR News

Stiri din Teleorman

Teleormănenii din 23 de localități trebuie să poarte masca de protecție la ieșisea din casă

Este oficial. În localitățile în care valoarea incidenței cumulate la 14 zile este mai mare de 6 la mia de locuitori, masca de protecție devine obligatorie oriunde în spațiul public. Și locuitorii din zonele care au depășit 3 la mie sunt obligați să poarte mască, dar doar în zonele aglomerate, precum piețe și în apropierea unităților de învățământ.

Masca de protecție revine în forță. Aceasta devine din nou obligatorie pe stradă, în localitățile în care valoarea incidenței cumulate la 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori. În județul Teleorman nu mai puțin de 23 de localități au depășit acest prag. Printre ele se află și reședința județului Teleorman, dar și municipiul Roșiorii de Vede și orașul Videle. Cea mai mare rată de incidență cumulată a cazurilor de infectare cu SARS Cov 2 rămâne tot în localitatea Zâmbreasca, 21,24 la mie.

Vor fi exceptate de la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

În alte 41 de localități din județul nostru, cele care au depășit 3 la mia de locuitori, masca de protecție este obligatorie doar în spațiile aglomerate, precum târguri, balciuri, talciocuri, piețe, stații pentru transport în comun etc. Printre localitățile afectate de această măsură amintim municipiul Turnu Măgurele, dar și cea mai mare comună din județ, Orbeasca.

Măsuri restrictive în localitățile cu incidență de peste 6 la mie

Programul activităților economice este permis până la ora 24:00, iar în weekend, până la ora 22:00, când incidența este între 6 și 7,5 la mie. Când incidența trece de 7,5 la mie, magazinele, restaurantele și alte activități se închid la ora 22.00. Localitățile cu peste 6 la mie intră în carantină în weekend, când circulația între orele 20:00 și 05:00 se face doar cu declarație pe propria răspundere. Sunt exceptați de la această măsură cei care au schema completă de vaccinare și cei care au trecut prin boală. În localitățile cu rata de infectare peste 7,5 la mie, măsura este valabilă pentru toate zilele săptămânii.

Accesul la restaurante, spectacole, săli de fitness, piscine, locuri de joacă se face doar la 50% din capacitate. Pot intra doar cei care fac dovada vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 6 luni. Testele COVID nu mai asigură accesul clienților. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această regulă.

Evenimentele private – nunți, botezuri, mese festive – pot fi organizate în intervalul orar 5,00-24,00, cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane. Toți participanții trebuie să fie ori vaccinați cu schemă completă, ori trecuți prin boală.

Școlile rămân deschise și dacă incidența trece de 6 la mie. Vor fi închise clase sau școli, individual, în funcție de apariția cazurilor de COVID.