Teleorman, judeţul cu cel mai sudic cuib de barză

În judeţul Teleorman este cel mai sudic cuib de barză. În acest an au fost descoperite peste 1.600 de cuiburi noi.

9.352 de români au descărcat aplicația „Uite, Barza” și au contribuit la numărarea populației de berze albe din România. În total, anul acesta au fost numărate 10.238 de păsări, spre deosebire de cele 8.241 de anul trecut.

3000 de cuiburi de berze

Numărătoarea din 2018 a avut loc în perioada 25 iunie-31 iulie și a contabilizat 3.000 de cuiburi de barză albă în toată țara, dintre care 1.676 sunt cuiburi noi, care nu mai existau în nicio bază de date.

Top județe cu cele mai multe cuiburi recenzate în 2018

În 2017, cele mai multe cuiburi de barză din țară erau recenzate în județul Timiș, care avea 445. Anul acesta, pe locul 1 se află judeţul Tulcea cu 327 de cuiburi.

Extreme cuibăritului berzelor albe

Berzele albe cuibăresc în toată țara, mai puțin în zonele muntoase. Statistica furnizată de aplicația „Uite, Barza!” arată și care sunt extremele. Cuibul situat la cea mai mare altitudine este localizat în județul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasă altitudine se află în comuna Sfântu Gheorghe din județul Tulcea.

Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Rădăuți-Prut din județul Botoșani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în județul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic se află în satul comuna Sfântu Gheorghe, în județul Tulcea.

2,5 pui într-un cuib

În cele 3.000 de cuiburi recenzate în 2018 au fost numărați și puii. Există un total de 5.311 pui numărați, rezultând o medie de 2,58 pui la un cuib. Cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib de barză a fost 6 (șase), la nu mai puțin de opt cuiburi din localități diferite.

Pericol de incendiu

Faptul că berzele albe aleg să cuibărească pe stâlpi ridică și o serie de riscuri. Păsările se pot electrocuta sau pot incendia cuiburile, ceea ce poate provoca și pene de curent. Situațiile unde cuiburile pun în pericol rețeaua electrică sunt descoperite cu ajutorul aplicației și apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, pentru a putea lua măsuri care să împiedice mortalitatea la berze și să prevină penele de curent.

Soluțiile sunt supraînălțarea cuiburilor existente, cu ajutorul suporților metalici, izolarea liniilor și amplasarea de balize pentru a evita coliziunea păsărilor cu liniile electrice.

Din 2010 şi până în prezent, una dintre companiile de distribuţie a energiei electrice a instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *