Serbările de sfârșit de an, amânate și în Teleorman din cauza doliului național

Serbările de sfârșit de an copii serbare

Preșcolarii și elevii teleormăneni care nu au susținut până acum serbările de sfârșit de an trebuie să-și amâne bucuria întâlnirii cu Moș Crăciun. Unitățile de învățământ din județ au primit ”recomandarea” de a amâna serbările școlare programate în zilele de 14, 15 și 16 decembrie.

Serbările de sfârșit de an, amânate din cauza doliului național

Cele trei zile de doliu național, instituite în țara noastră după dispariția Regelui Mihai I al României, îi lasă pe copiii teleormăneni fără serbările de sfârșit de an.

Unitățile de învățământ din Teleorman au primit o recomandare de la Ministerul Educației via Inspectoratul Școlar Județean să amâne ”manifestările culturale, artistice și sportive” programate pentru zilele de doliu național.

”Având în vedere adoptarea de către Guvernul României a HG 870/2017 privind declararea zilelor de 14, 15 și 16 decembrie 2017 zile de doliu național pe teritoriul României, în memoria majestății Sale Regele Mihai I al României, șef al statului român între anii 1927-1930 și 1940-1947, vă rugăm să luați măsurile ce se impun pentru respectarea acestora, recomandând unităților de învățământ amânarea manifestărilor culturale, artistice și sportive programate pentru aceste zile”, se arată în recomandarea emisă joia trecută de Ministerul Educației.

Vestea nu a fost foarte bine primită de copiii teleormăneni și de părinții lor. La sfârșitul săptămânii viitoare, pe 22 decembrie, toți preșcolarii și elevii intră în vacanța de iarnă, așa că multe clase își programaseră pentru aceste zile serbările școlare. Acum, singura variantă este reprogramarea evenimentelor pentru săptămâna viitoare.

Doliu național, după moartea Regelui Mihai I

Regele Mihai I al României a încetat din viață săptămâna trecută, pe 5 decembrie. Sicriul cu trupul său neînsuflețit va fi adus, astăzi, în țară, la ora 11:00.

Înmormântarea va avea loc duminică, 16 decembrie. Slujba de înmormântare de la Catedrala Patriarhală a fost programată pentru ora 12:30. La ora 17:45, cortegiul funerar va ajunge la mănăstirea de la Curtea de Argeș, acolo unde Regele își va dormi somnul de veci.

Legea din România prevede că în zilele de doliu național, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă drapelul României și drapelul Uniunii Europene.

Posturile naționale de radio și televiziune, dar și instituțiile de cultură trebuie să își adapteze programul. În plus, toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *