12 aprilie 2024

TR News

Stiri din Teleorman

Senatorul PSD, Dănuț Cristescu: șoferii băuți sau drogați care produc accidente soldate cu morți nu vor mai putea deține permis de conducere

Șoferii fără permis de conducere, băuți sau drogați care produc accidente soldate cu decese nu vor mai putea deține permis de conducere pe toată durata vieții. Acesta este un proiect de lege pe care și-a pus semnătura și senatorul PSD de Teleorman, Dănuț Cristescu. Potrivit acestuia, această lege este un prin pas pentru a reduce numărul persoanelor care se urcă la volan fără permis, băute sau sub influența stupefiantelor și, implicit, numărul de accidente provocate de acestea.

”Teleormanul este unul din județele cu un număr mare de accidente rutiere soldate cu decese! În acest context am semnat și susținut la Senat, o propunere legislativă potrivit căreia in cazul accidentelor generatoare de pierderea vieții victimei, cauzate de conducători auto fără permis, băuți sau drogați, executarea pedepsei aplicate sa nu mai poată fi suspendată.
Este un prin pas pentru a reduce numărul persoanelor care se urcă la volan fără permis, băute sau sub influența stupefiantelor și, implicit, numărul de accidente provocate de acestea”, spune senatorul social-democrat.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, România ocupa, în anul 2021, pentru al cincilea an consecutiv, primul loc în Europa la numărul de morți în accidente rutiere. 1.779 de decese în total. Una dintre cauze o reprezintă consumul de alcool sau de substanțe interzise, pe lângă neglijență sau calitatea infrastructurii rutiere. În anul 2019, am demarat o inițiativă de modificare a legislației penale astfel încât niciun șofer băut, drogat sau fără permis care a produs un accident mortal să nu mai poată scăpa de pedeapsa cu închisoarea. Datele furnizate de Poliția Română și de Ministerul Justiției arată o realitate sumbră: 20.000 de persoane trimise în fața instanțelor de judecată în fiecare an pentru conducere fără permis, sub influența drogurilor sau băuturilor alcoolice. Tot în fiecare an își pierd viața sau sunt rănite grav, în accidente produse de cei care conduc fără permis, băuți sau drogați, aproximativ 500 de persoane.